Josef Mlejnek jr.: Kdo za koho mluví?

30.11.2014 16:19

Miloš Zeman se ve sporech s vládou či se svými kritiky často hájí silou svého přímého mandátu. A tento argument s velkou oblibou používají i jeho příznivci. Zejména předseda Strany práv občanů senátor Jan Veleba neopomene skoro při žádném veřejném vystoupení zdůraznit, že Miloš Zeman byl zvolen hlasy dvou milionů a sedmi set tisíc občanů.

Josef Mlejnek jr.: Kdo za koho mluví?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V podtextu cítíme snahu o svéráznou argumentační neprůstřelnost: prezidentovy výroky vyjadřují hlas lidu a ten, jak známo, je hlasem Božím. 

Uvedená konstrukce samozřejmě stojí na mylných předpokladech, vždyť Miloš Zeman přece jen asi není okultním médiem mimosmyslově vnímajícím a ventilujícím aktuální stav veřejného mínění. A jak si lze ověřit v Bibli, hlas Boží je zpravidla spíše hlasem volajícího na poušti.

Původ fráze „hlas lidu hlas Boží“ není zcela jasný, ale připisuje se též mnichovi a filozofovi Alkuinovi z Yorku, učiteli a rádci Karla Velikého. Alkuin však prvnímu středověkému římskému císaři v roce 798 v dopise napsal: „Nenaslouchejte těm, kdož tvrdí, že hlas lidu je hlasem Božím; vždyť zběsilost davu je vždy velmi blízka šílenství.“ Alkuin se tudíž již kriticky vymezoval vůči asi dávno rozšířené poučce, kterou se dodnes ohání kdekdo, byť je očividně nesmyslná a potenciálně nebezpečná.

Teologii a politickou filozofii bychom tedy měli, zbývá ještě údajnou mimořádnou sílu prezidentského mandátu probrat z hlediska matematického a ústavně-právního.

Miloš Zeman obdržel ve druhém kole prezidentské volby 2 717 405 hlasů. Sečteme-li hlasy pro ČSSD, ANO a KDU-ČSL, tedy strany vládní koalice, z posledních parlamentních voleb, dostaneme číslo 2 281 039. Což je zhruba stejně. Ale v parlamentních volbách kandidovalo celkem 24 subjektů, ve druhém kole prezidentských voleb pouze dva. 

V prvním kole boje o Hrad soupeřilo devět kandidátů a Miloš Zeman, v početnější konkurenci, zde získal jen 1 245 848 hlasů. Pro srovnání, ČSSD obdržela v parlamentních volbách něco přes milion hlasů, Strana práv občanů ZEMANOVCI pak 75 113.

Kdo je tedy aktuálně oprávněnějším mluvčím lidu? Vláda, nebo prezident? Nikdo z nich, neboť o pravomocech ústavních institucí by měla rozhodovat ústava. Skoro tři miliony hlasů pro Miloše Zemana z hlediska ústavy znamenají pouze to, že byl řádně zvolen. Nic víc. Parlament byl totiž též řádně zvolen v přímých volbách a následně se na základě volebního výsledku řádně ustavila vláda.

Dle ústavy je prezident neodpovědný. Za jeho akty, vyžadující kontrasignaci, a těch je v balíčku prezidentských pravomocí většina, zodpovídá právě vláda. Včetně zahraniční politiky. A podle toho by se prezident měl chovat, nikoliv šermovat pochybnou matematikou. Bohužel, pseudomysteriózní legitimita přímé prezidentské volby dokáže ve prospěch prezidenta zázračně ohnout nejeden ústavní paragraf. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…