Josef Mrázek: Ani sekera nepomohla, zbývalo jen několik minut. A jak to souvisí s Českou národní bankou?

03.04.2015 12:21

Věc byla jasná, v kabině řízení se zavřel nebezpečný šílenec a k dispozici bylo jen několik minut času. Kapitán dělal, co se dalo, ale sekyra nebyla dost velká, k řízení se nedostal.

Josef Mrázek: Ani sekera nepomohla, zbývalo jen několik minut. A jak to souvisí s Českou národní bankou?
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Připomnělo mi to Radu České národní banky. Také ona je uzavřena, v tomto případě bariérou zákona, a nikdo na ni nemůže dokročit, i když její činnost se mnohým jeví podobně, jako řízení airbusu druhým pilotem. A ani tato situace se nedá vyřešit sekerou. Je sice více času, katastrofa je rozvinuta do doby řádu let a o   to větší je rozsah škod, ale na bariéru zákona není žádná sekera dost velká. Je tu pouze jediná použitelná kompetence, je to právo prezidenta odvolat kteréhokoliv člena Rady ČNB, i samotného guvernéra banky, když poruší, co mu přikazuje zákon. Co jiného může zákon přikazovat, než chránit zájmy občanů.

Začátkem roku 2014 se zdálo, že prezident Zeman nevnímá škodlivost opatření ČNB z listopadu 2013, které přerušilo přirozenou a velmi potřebnou tendenci české koruny snižovat rozdíl mezi směnným kursem a kursy stejné kupní síly vůči euru a americkému dolaru. Jmenoval totiž Ing. Rusnoka členem Rady ČNB, i když bylo známo, že Rusnok označil znehodnocení české koruny za dobrý krok. Proto bylo pro kritiky ČNB příjemným překvapením, když o rok později prezident Zeman označil umělé oslabování koruny za chybné a slíbil, že odcházející členy Rady ČNB bude nahrazovat tak, aby Rada fungovla, jak má.

Guvernér ČNB Singer na Zemanovy výroky reagoval opakováním skutečností nedoloženého tvrzení, že oslabení koruny bylo prospěšné, svolal Radu a 26.3.20105 se usnesli, že budou korunu dále a možná ještě více oslabovat. A to i přesto, že právě probíhá intervencemi řízené oslabování eura, které korunu s eurem chybně svázanou již samo o sobě poškozuje. Nic z toho, co Singer tvrdí, se nepotvrdilo, ale každý, kdo platí cokoliv v eurech, může se o nových ztrátách snadno přesvědčit. ČNB znehodnotila úspory občanů a snížila reálnou hodnotu důchodů atd. Inflace údajně zůstala nízká, ale můj obvyklý nákupní koš je o 17% dražší. Také mzdy a platy dokonce ještě více zaostávají. Z domácích i zahraničních statistických údajů vyplývá, že za stejnou produkci dostává český zaměstnanec jen  65% kupní síly mzdy obdobného pracovníka v Rakousku. Pouze od reality utržené profese a manažeři si stanovili větší platy, než zasluhují. 

Z tohoto zjištění vyplývá, že požadovaného mírného zvýšení inflace by se mělo dosahovat zvyšováním ceny práce a ne znehodnocováním koruny. Mělo by to i další důležité účinky. Podporovalo by to, například, výrobu pro domácí spotřebu a  zmenšovaly by se ztráty vyvážených hodnot při zahraničním obchodování. Zmenšily by se také ztráty odchodem nejlepších odborníků do ciziny. Nevyplacené části mezd by neodcházely jako bezdůvodné zisky do zahraničí a nezanikaly jako nepotřebné investice. Konečně by se začalo něco napravovat. Vhodným impulsem by mohlo být výrazné zvyšování minimální mzdy a dosud nízkých mezd a platů v sektoru kontrolovaném státem. Počáteční investici do rozjezdu by ČNB, jak se ukázalo, snadno natiskla. Soukromý sektor by byl nucen se přidat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…