Josef Reiman: Není takový soud který by potrestal vraha vlastního národa

01.03.2014 9:09

Je tolik politických tlachalů, kteří zasvěceně hovoří o tragedii ukrajinského národa. Kolik novinářů, komentátorů i kritiků se vyjádřilo do dnešního dne k situaci na kyjevském Majdanu.

Josef Reiman: Není takový soud který by potrestal vraha vlastního národa
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Kolik slov o manipulovaném davu, o proradné politice západního světa, o terorizovaných občanech kteří ze strachu z  nátlaku protivládních majdanských aktivistů raději šli na Majdan demonstrovat. Všem těm našim hodnotitelům chci doporučit, aby se podívali na záznamy odvážných kameramanů a fotografů z dění na demonstrujícím náměstí v centru Kyjeva, tedy v evropské zemi, ve XXI. století, především na záběry z krvavého 20. února 2014, ze dne, který se tragickým způsobem zapíše do historie tohoto osvíceného století.

S jistou nedůvěrou jsem začal sledovat záběry z okamžiků počátku útoku černé setniny na nebohé policisty. To, co jsem viděl, mnou jako člověkem hluboce otřáslo. Policejní snipeři a automatčíci si ze svých spoluobčanů udělali živé terče. Lidé padali a umírali beze zbraní, tiše, bez paniky. Jakoby smrt byla součástí jejich existencí, která v plném revolučním nadšení náhle přerve jejich život. Proti automatickým zbraním stojí lidé s holemi, štíty vyrobenými z lecčehos, jejichž jedinými zbraněmi jsou kameny a molotovovy koktejly. Pravda viděl jsem v rukou aktivistů i dvě pušky a pistoli, ale co to bylo proti salvám z brokovnic a samopalů, výbuchům granátů se slzným plynem. Štíty aktivistů byly chabou obranou a tak umírali mladí i staří lidé. Ostatní obětavě odnášeli raněné i mrtvé a střelci v nich spatřovali snadný cíl. Považte a nikdo z těch nacionalistickým terorem zužovaných lidiček nevzal nohy na ramena a neutíkal se schovat. Oni totiž vnímali svůj boj nako nutnou oběť svobodě. Žádné hanlivé slovo renegáta Janukoviče se nemůže dotknout jejich cti. Žádná omluva lidu nemůže zmenšit opovržení s jakým dnes ukrajinský lid hledí na svého bývalého prezidenta, v současné době kolaboranta a vraha, který chystal na Kyjevany ještě větší masakr.

Oč je tento produkt doby, který se obklopil přepychem stejně jako ostatní evropští a zámořští oligarchové toužící po nadvládě nad světem horší či lepší mež ti naši kapitáni hospodářství, vodící na svých milionových provázcích politiky napříč politickým spektrem. Také u nás zatím platí peníze více nežli čest nebo vlastenectví. Posměšně se mu u nás říká nacionalizmus

Asi téměř nikdo z nás neprožíval kalvárii ukrajinského lidu po druhé světové válce, a přesto si řada lidí osobuje právo hodnotit symboly, které jsou pro Ukrajinu svaté. Zanechme soudů a přejme ukrajinskému lidu, aby si zvolil budoucnost, která bude pro jeho občany bez rozdílu etnické příslušnosti radostná a úspěšná. Památka padlých tím bude zachována a naplní přání demonstrujících, podle které hrdinové neumírají. Jejich vrazi budou jistě po zásluze potrestáni. Určitě nebudou lynčováni a nebude se na ně „střílet“ jako na bývalého prezidenta. Věřím, že nejen svět, ale také soud jeho slova prověří a po zásluze potrestá.                                                   

Josef Reiman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Josef Reiman

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…