Josef Zbořil: Švédsko na pokraji kolapsu, upadá do anarchie...

25.12.2015 13:00

Mnoho Švédských občanů pohlíží na masovou imigraci jako na nedobrovolný a vynucovaný sňatek: Švédská zem je nucena vzít si muže, aniž by měla na výběr, ale přesto se od ní očekává, že takového manžela bude milovat a ctít, přesto, že ji bije a zachází s ní špatně. A navíc jí její rodiče (vláda), říká, že má být srdečná a vůči němu solidární.

Josef Zbořil: Švédsko na pokraji kolapsu, upadá do anarchie...
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Gatestone Institute v USA (překlad článku Sweden Descends into Anarchyz 13.11.2015) - Kdysi dávno existoval bezpečný sociální stát, zvaný Švédsko, kde lidé jen zřídkakdy zamykali dveře. Nyní, je tato země státem nočních hlídek – a každý člověk jedná na vlastní pěst. Když ministr spravedlnosti, Morgan Johansson, vybídl k porušování zákona, znamená to, že otevřel brány k anarchii. Pan a paní Švédovi mají všechny důvody se obávat přílivu očekávaných 190 tisíc nekvalifikovaných a nezaměstnatelných migrantů v letošním roce – což odpovídá 2% současné populace Švédska. Toto množství odpovídá, jako kdyby 6,4 milionu bezprizorních a neanglicky mluvících přistěhovalců přicestovalo do USA za jeden rok nebo 1,3 milionu do Británie.

A Švédové se připravují: poptávka po zbrojních průkazech roste; stále více a více Švédů vstupuje do střeleckých klubů a zakládají občanské hlídky bdělosti. Po mírném poklesu v roce 2014 počet nových zbrojních průkazů letos výrazně vzrostl. Podle policejních statistik bylo ve Švédsku 1 901 325 licencovaných zbraní, vlastněných 567 733 lidmi. Přidejte k tomu neznámý počet nelegálních zbraní. Chcete-li ve Švédsku získat povolení na zbraň, musíte mít alespoň 18 let, být bezúhonný, dodržovat zákony a mít lovecký povolení nebo být členem schváleného střeleckého klubu. V roce 2014 dostalo lovecký lístek na 11 tisíc lidí, což je o 10% více než o rok dříve a pětinou byly ženy.

"Existuje nyní také vysoká poptávka po poplašných systémech", uvedl prodavač jedné bezpečnostní společností v rozhovoru pro Gatestone Institute. "Je to z velké části díky turbulentnímu vývoji, jakého jsme v tuto chvíli svědky po celé zemi. Lidé ztratili důvěru ve stát. Policie na pomoc nepřichází. Řidiči kamionů říkají, že když vidí zloděje, jak krade palivo z nádrží jejich nákladních automobilů, tak na ně jdou s baseballovou pálkou. Nemá smysl volat policii, ale pokud zloději dáte ránu, můžete ho alespoň odradit od dalších krádeží. Mnozí majitelé domů, říkají to samé: spí s baseballovou pálkou pod postelí, což je ale riskantní, protože policie pak může říct, že byli připraveni použít sílu a to se proti nim může otočit."

Prodavač, který si přál zůstat v anonymitě, také hovořil o mnoha Facebookových skupinách ve Švédsku, ve kterých lidé z různých vesnic otevřeně diskutují o tom, jak se hodlají chránit. "Někdy se úplně zděsíte, když vidíte, co se píše. Ale musíte pochopit, že Švédové mají opravdu strach, když se otevírá azylové zařízení v jejich obci. Vidí, co po té jinde následovalo." Jeden blog, popisuje důsledky pro místní obyvatelstvo, když se otevře azylové zařízení, který se příhodně jmenujeAsylkaos ("Azylový chaos"). K dispozici je seznam společností, který vyzývá čtenáře, aby je bojkotoval. Blog tvrdí, že tyto podniky podporují transformaci Švédska na multikulturní společnost, a proto jsou považovány za "nepřátelské ke Švédům". V jiné bezpečnostní společnosti, prodavač řekl, že pokaždé, když imigrační služba koupí nebo pronajme nové bytové zařízení, je jeho firma je zaplavena telefonáty. "Druhý den, polovina vesnice volá a chce koupit poplašné systémy", řekl.

Ronny Fredriksson, tiskový mluvčí bezpečnostní společnosti Securitas uvedl, že poptávka po domácích zabezpečovacích systémech poprvé explodovala asi před šesti lety, kdy byly uzavřeny mnohé místní policejní stanice a kdy se policie přestěhovala do větších měst. To vedlo k některým dobám dojezdu až několika hodin. Přičemž uvedl: "Více a více lidí nyní využívá našich služeb naší strážní služby. Nákupní centra a obchody ve městě přichází společně a najímají si ostrahu. Jsme něco jako "místní šerifové“, tvrdí policisté ze staré školy." I když Securitas vydělává velké peníze ze zvýšené poptávky po domácích zabezpečovacích systémech a bezpečnostních hlídek, tak Fredriksson říká, že má také obavy z dopadu na společnost: "Problém je, že i my potřebujeme policii. Když naši pracovníci ochrany chytí zloděje nebo násilníky, voláme policii, ale časy dojezdu jsou často velmi dlouhé. Někdy jsou zadržené osoby násilné a celkem hlučné. Někdy nám policie sdělí, že máme zadržené propustit na svobodu, když máme jejich totožnost, protože nemají hlídku poblíž." Ještě před masivním přílivem migrantů na podzim roku 2015, Švédové už cítili potřebu chránit se - a to z dobrého důvodu. Vzhledem k tomu, že parlament rozhodl, v roce 1975, že Švédsko by mělo být zemí multikulturní a ne zemí švédskou, zločinnost explodovala. Násilné trestné činy se zvýšily o více než 300% a počet znásilnění se zvýšil o neuvěřitelných 1 472%.

Politici však zcela ignorují strach lidu. Není nikdy a nikde řešen a projednáván. Místo toho lidé, kteří vyjadřují své obavy o to, v jakou zemi se Švédsko mění, jsou obviňováni z xenofobie a rasismu. S největší pravděpodobností je toto důvodem, proč stále více a více lidí bere věci do svých vlastních rukou a chrání sebe a své rodiny, podle svých nejlepších schopností. Všichni jsou na tom stejně, ale některým to nestačí. Zdá se, že se někteří lidé snaží zastavit masovou migraci do Švédska. Téměř každý den se objevují zprávy o požárech v azylových domech. Zatím, jako zázrakem, nikdo nebyl zraněn. Tyto požáry jsou ale zakládány nejen Švédy. Dne 13. října, 36-letá žena žijící v Skellefteå byla odsouzena za založení požáru azylového zařízení ve kterém sama bydlela. Žena tvrdila, že zapálila svíčku a pak usnula. Přesto vyšetřovatelé důkazy prokázali, že hořlavina byla rozlita po celé místnosti a soud shledal nade vší pochybnost, že ona sama požár založila.

Počet násilných incidentů ve švédských imigračních obslužných zařízení nyní raketově roste. V roce 2013, podle Dispatch International, se stal alespoň jeden incident každý den. Když Gatestone Institute nedávno získal seznam incidentů, které se staly od 1. ledna 2014 do 29. října 2015, dosáhlo toto číslo počtu incidentů hrozeb, násilí a rvaček 2 177 - v průměru tři za den. Švédská vláda, ačkoli by o tom nejraději nemluvila, tak ministryně zahraničí Margot Wallström připustila v rozhovoru s denníkem Dagens Nyheter, který získal mezinárodní pozornost, že Švédsko nyní čelí systémovému selhávání: "Většina lidí si myslí, že nelze udržovat systém, do nějž každoročně přijde na 190 tisíc lidí. V dlouhodobém horizontu náš systém zkolabuje. Tomuto vítání přistěhovalců se nedostává veřejné podpory. Chceme dávat lidem, kteří sem přichází velkolepé zázemí."

Typicky pro švédské novináře, bylo toto prohlášení zastrčeno na konec článku. Jeho název v titulku byl o tom, jak politická strana Švédští demokraté, která je kritická ke přistěhovalectví, je zodpovědná za požáry v azylových ubytovnách. Ale zahraniční média, jako například The Daily Mail nebo Russia Today, zdůraznila varování Wallströma o systémovém kolapsu a publikovala ji jako žhavou novinku tak jak ve skutečnosti je. Nicméně oficiálně je ve Švédsku hrozící kolaps ignorován. Místo toho se novináři zaměřují výhradně na útoky údajně"rasistických" Švédů na uprchlická centra. Pro zabránění novým požárům se imigrační služba rozhodla, že od 28. října budou mít všechna azylová zařízení tajné adresy. A skromné policejní síly se nyní ještě více zatíží - k ochraně žadatelů o azyl. Policejní vrtulníky budou dokonce hlídat uprchlická centra. Ale vzhledem k tomu, že je jich jen pět k dispozici a že švédská pevnina má rozlohu 407 340 km2, tak je to ve skutečnosti prázdným gestem.

Na setkání se Severskou radou v islandském Reykjavíku, dne 27. října, byl švédský premiér Stefan Löfven dotázán jeho severskými kolegy o situaci ve Švédsku. Lofven totiž nedávno prohlásil, že "bychom měli mít možnost přemístění osob žádajících o azyl ve Švédsku do dalších zemí EU. Naše schopnosti mají také své limity. Čelíme změně paradigmatu." Tento komentář donutil finského zástupce ze strany Pravých Finů k ironickému údivu, že masová imigrace do Švédska, která byla po léta švédskými politiky popisována jako přínosná se nyní náhle stala přítěží. Jiný zástupce Pravých Finů, Simon Elo, poukázal na to, že situace ve Švédsku je mimo kontrolu. "Švédsko má skvělé schopnosti, ale ani Švédové nemají natolik  skvělé schopnosti," řekl Elo. Když byl Lofven dotázán, jak se staví k reálným obavám a požadavky na občanství, jeho odpověď byla lakonická: "Samozřejmě, že rozumím, že existují obavy," řekl Lofven. "Není to snadné, ale aktuálně je na útěku 60 milionů lidí. Je to také o nich, zda se k nám připojí a doufám, že toto hledisko zvítězí". Denně vycházející Expressen se zeptal Lofvena na útoky na azylová centra a on odpověděl: "Naše komunity by neměly být charakterizovány hrozbami a násilím, měly být srdečné a projevit solidaritu." Jako by takové chování mohlo být vynucováno.

Mnoho Švédských občanů pohlíží na masovou imigraci jako na nedobrovolný a vynucovaný sňatek: Švédská zem je nucena vzít si muže, aniž by měla na výběr, ale přesto se od ní očekává, že takového manžela bude milovat a ctít, přesto, že ji bije a zachází s ní špatně. A navíc jí její rodiče (vláda), říká, že má být srdečná a vůči němu solidární.

Stále více a více švédských komentářů dochází ke stejnému závěru: že Švédsko balancuje napokraji kolapsu. Publicista Ivar Arpi denníku Svenska Dagbladet, napsal dech-beroucí článek dne 26. října, o ženě jménem Alexandra von Schwerin a jejím manželovi. Pár žije na farmě ve Skarhults Estate v Skåne v jižním Švédsku a byl už 3x vykraden. Naposledy nejvíce, kdy přišel o čtyřkolku, přívěs a auto. Když přijela policie, tak se jich paní von Schwerinová zeptala, co má dělat. A policista jí sdělil, že jí nemůže pomoci. "Všechny naše zdroje jsou zapůjčeny na dohlížení v azylových centrech v Trelleborgu a Malmö," řekl. "Jsme nyní přetíženi. Tak vám navrhuji, abyste se spojila s občanskou hlídkou bdělosti v Eslövu." To, co policista nazval "občanská hlídka bdělosti" je skupina soukromých vlastníků podniků, kteří v roce 2013, poté, co byli okrádáni víceméně každou noc, se rozhodli, že se spojí a začnou území, kde žijí, hlídat sami. V současné době platí bezpečnostní firmu, aby hlídala jejich majetek. "Zásadově jsem zcela proti tomu," řekla von Schwerinová. "A co lidé, kteří si nemohou dovolit platit za práci soukromé bezpečnostní služby? Budou bez ochrany. Ale jsem si jistá, že se k nim připojím, ale velmi, velmi neochotně. Poprvé ve svém životě cítím strach. Znamená to, že vzájemná smlouva mezi mnou a státem je tímto vypovězena?“

Mezi komentáři na policií občanům doporučované připojování k občanským hlídkám bdělosti napsal sociálně zaměřený komentátor a bývalý ombudsmana pro uprchlíky Merit Wager:"Takže, Švédové si mají zajišťovat a platit za bezpečnost svojí vlastní a svých rodin a hlídat své farmy aby nebyly vykrádány, i přesto, že to až dosud bylo zařazeno do společenské smlouvy - za což platíme vysoké daně, abychom se mohli spolehnout, že nás policie ochrání a zadrží pachatele? Kdy vypršel termín platnosti společenské smlouvy? Říjen 2015? Bez oznámení o odstoupení, protože strana pobírající daně neplní svoji část dohody? To by mělo znamenat, že naše povinnosti ve smlouvě - platit daně za společné veřejné služby – vypršela také? Je-li společenská smlouva vypovězena, je vypovězena. Pak máme stát divokého západu, bez státních zákonů a bez státní ochrany a to znamená že každý z nás by měl platit o to nižší daně."

Ilan Sade, právník a sociálně zaměřený komentátor, napsal o uprchlickém chaosu na hlavním vlakovém nádraží v Malmö na blogu Det Goda Samhället dne 27. října: "Úřady již nectí společenskou smlouvu." Popsal čtyři velké nápisy na displeji kolem stanice "Uprchlík? Vítej v Malmö!" ve čtyřech různých jazycích.

"Není jasné, kdo je odesílatelem tohoto sdělení a když už jsme u toho, tak kdo se stará o zařízení pro příjem uprchlíků - řadu kasáren vedle staré pošty v přístavu z zázemí. Vše je zcela matoucí. Mohlo by to být město Malmö nebo imigrační služba, ale mohli by to klidně být i „aktivisté Refugees Welcome/Uprchlíci Vítejte" nebo možná i náboženská komunita. Myslím si, že by žádná vládní agentura nemohla myslet vážně nápisy typu: “Žadatelé o azyl jsou uváděni do kasáren pro informace k dalšímu přesunu a dopravě." Ale asi se mýlím město Malmö je hlavním podezřelým pro tento typ komunikace. Projevy v a kolem hlavního nádraží jsou příznakem něčeho neuvěřitelně závažného: Ukázky zmatků a úpadku ústavního státu. A tedy, že naše úřady už nectí společenskou smlouvu."

V příspěvku zvaném Anarchie, blogger Johan Westerholm, který je členem sociálně demokratické strany a je kritikem vlády, napsal, že ministr spravedlnosti a pro migraci Morgan Johansson nyní naléhá na úřady, aby "byly pragmatické" v zákonech a předpisech (o azylovém bydlení pro tzv. dětské uprchlíky bez doprovodné rodiny). Westerholm říká, že toto se rovná, tomu, kdy vláda "otevírá bránu k anarchii": "Naše země je založena na právu. Parlament vydává zákony a soudy je uplatňují. Prohlášení Morgana Johanssona a jeho jinak pasivní přístup jsou svědectvím o tom, jak náš typ demokracie, může vyblednout ve vzpomínkách velmi brzy. Teď položil první cihlu pro budování státu, který spočívá na jiných principech. Na anarchii."

Pokud anarchie opravdu vypukne, je dobré si uvědomit, že ve Švédsku existuje na dva miliony licencí na střelné zbraně. Že švédské střelecké kluby jsou čím dál oblíbenější a mnoho z nich přivítalo v poslední době spousty nových členů.

Zdroj.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…