K návrhu na zrušení úhradové vyhlášky Ústavnímu soudu

02.04.2013 16:10

Vyjádření Krizového štábu sdružujícího Asociaci českých a moravských nemocnic, Asociaci krajských nemocnic, Svaz pacientů ČR, Národní radu osob se zdravotním postižením ČR, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů.

K návrhu na zrušení úhradové vyhlášky Ústavnímu soudu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Krizový štáb se ztotožňuje s návrhem na zrušení vyhlášky Ministerstva zdravotnictví stanovící výši úhrad zdravotní péče pro rok 2013, podaným skupinou senátorů Ústavnímu soudu ČR a zpracovaným ČLK ve spolupráci s AČMN.

Vydáním této vyhlášky vyvrcholila svévole Ministerstva zdravotnictví a jeho experimenty se zdravotnickými zařízeními, zdravotnickými pracovníky, zdravotními pojišťovnami a především s občany a pacienty.

Krizový štáb považuje úhradovou vyhlášku na rok 2013 a jí stanovené úhrady zdravotní péče za druhý pokus o rušení nemocnic a tentokrát i soukromých ambulancí lékařů, za další krok snah o omezení zdravotní péče o občany. Důsledky razantně snížených úhrad za zdravotní péči se již projevují a prvé z nich jsou uvedeny i v samotném podání Ústavnímu soudu.

Vydat takovou vyhlášku Ministerstvo zdravotnictví nemohlo bez porušení principů, na kterých je založen ústavní pořádek ČR, bez přímého porušení konkrétních ustanovení Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod. Rozhodnout o tom, zda takové metody ústavní pořádek ČR dovoluje, náleží pouze Ústavnímu soudu.

Krizový štáb současně děkuje senátorům, kteří bez rozdílu politické příslušnosti podpořili nutnost zachovat dosaženou úroveň zdravotní péče o občany ČR a respektovat elementární principy práva a ústavnosti.

V Praze dne 28. 3. 2013

Mluvčí krizového štábu:
Bc. Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením
MUDr. Ing. Petr Fiala, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …