Karel Hvížďala: Babiš a Babišovo

05.02.2014 7:30

Andrej Babiš je člověk, kterému se dodnes podařilo vše, co si v mládí předsevzal. Jeho vzorem je Tomáš Baťa a jako on je dnes miliardář, který podniká i v zahraničí, navíc mediální magnát i politik: od minulého týdne jako ministr financí odpovídá za toky peněz v této zemi, celní správu, státní rozpočet i výběr daní. Firmy totiž dluží státu 135 miliard.

Karel Hvížďala: Babiš a Babišovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš vystřídal ve funkci ministra financí Jana Fischera

Václavu Moravcovi v ČT řekl: " Šel jsem do politiky proto, abych zabránil destrukci tohoto státu. Tento stát za 15 let totiž zbankrotuje. Pak přijdou věřitelé a skončíme jako v Řecku.“

I když přehání, pravdu má v jednom: zadlužení stoupá a jak říká: Nakupuje se za 600 miliard, nikdo neví, co od koho, protože se tak děje i od netransparentních firem. Děje se tak ale i proto, že stát investoval 4,5 miliard do nefunkčního systému, který měl on-line monitorovat státní pokladnu, jako tomu je ve většině států včetně Slovenska. Slibuje úspory a razantní změnu. Přesně opak toho, co jsme slyšeli o víkendu právě od kolegů z čerstvě jmenované vlády, kteří chtějí přidávat důchodcům, rušit poplatky ve zdravotnictví, zvyšovat platy lékařům a sestřičkám, policistům, hasičům atd. Rozdíl ale mezi zadlužením soukromníka a státu je v tom, že soukromník musí své dluhy splatit za svého života, zatímco existence státu má delší horizont.

Dále m.j. Babiš požaduje investiční plán místo škrtů a soběstačnost v potravinách. I tento požadavek je však nevěrohodný, když je to právě pan Babiš, který v potravinách podniká.

A třetí závažnější výhrada se samozřejmě týká způsobu, jak získal majetek: Dnes politické strany pan Babiš kritizuje za způsob řízení státu, ale sám právě na tomto způsobu dříve zbohatl.

Vzbouřil se údajně až v době, kdy lobbisté typu Marka Dalíka začali provize pro své strany a pro sebe neúměrně navyšovat, dle dostupných informací někdy až na částky převyšující o hodně desítku procent dojednávané zakázky. 

Řadu lidí si získal nejen tím, co dokázal, ale i tím jak hovoří, cituji z Práva: "Nedávno jsem měl rozhovor v rozhlase a jednu odpověď jsme museli točit čtyřikrát, protože jsem nebyl schopen 40 vteřin souvisle mluvit." Takové věty od našich politiků nikdo neslyšel stejně jako to, že po skončení úkolů z politiky zase odejde. To je zřejmě hlavní důvod, proč mu někteří lidé, kteří se moc neohlížejí zpět, věří. A navíc má zároveň všechno, po čem řada lidí touží, zbývá mu jen jedno: postavit si pomník, jako si postavil jeho vzor Bata Town, tak si on chce postavit Babišovo. Jiná otázka je, jestli se mu to podaří a jaký prospěch by z toho měli občané.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.