Karel Hvížďala: Češi a islámský terorismus

21.01.2015 20:05

Po útoku na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo 7. ledna 2015 se ukázalo, že Česká republika na podobnou situaci není připravená, že nemáme dlouhodobě propracovanou strategii boje s terorismem.

Karel Hvížďala: Češi a islámský terorismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradčanském náměstí před Pražským hradem proběhla demonstrace proti islámu. Přišlo kolem tří tisíc lidí

Jako kdyby neexistovalo 11. září 2001 a pozdější útoky v Madridu a v Londýně. Místo systémového řešení jsme svědky kampaňovité reakce, spojené s kritikou tajných služeb.

A právě tento postoj by mohl sem přilákat teroristy, upozornil generál Andor Šándor.

Podle zdrojů CNN je v Německu, Belgii, Francii a Nizozemsku na 20 spících teroristických buněk se 120 až 180 lidmi. V Belgii žije půl milionu muslimů a v Holandsku asi 800.000.

Francouzi oficiálně uvádějí, že v jejich zemi žijí 4 miliony muslimů s francouzským pasem, celkem jich tam je něco kolem 6 milionů. Z toho nejspíš 5000 sympatizuje s radikálními postoji a asi 1200 se dostalo do kontaktu s Islámským státem.

V Turecku působí podle místní tajné služby až 3000 lidí napojených na Islámský stát, v jehož řadách bojuje podle ministerstva zahraničí až 1000 Turků.

Jenže v Německu žijí od 60. let asi 4 miliony Turků, a i ti mohou být potenciálním rezervoárem pro rekrutování džihádistů.

U nás podle Českého statistického úřadu žije 3385 muslimů, z toho nejvíce v Praze – 663 a mají 3 mešity – v Praze, Brně, Teplicích – a několik modliteben.

Šéf Muslimské unie v České republice Muhamed Abbas sice v České televizi odsoudil teroristický útok, i když hned dodal, že to mohla být hra západních zpravodajských služeb.

Zároveň ale chce, aby se muslimové mohli řídit islámským právem šaría, kterým se již v některých ghettech v Evropě řídí. To je ovšem v rozporu s právními řády těchto zemí.

Premiér Bohuslav Sobotka na zvýšené riziko reagoval v neděli na ČT prohlášením, že navrhne navýšení rozpočtu bezpečnostních služeb o stovky milionů a zvýšení jejich pravomocí, a zároveň tvrdil, že již půl roku na scénáři boje proti terorismu pracovali.

Bohužel o tom nikdo nevěděl a i tyto kroky vykazují krátkozrakost. Jak jsme mohli slyšet třeba od Europolu: Útokům na tzv. měkké cíle, jako je redakce, nelze nikdy zabránit, zvlášť pokud jde o individuální bojůvky, které nepatří k organizacím, jako jsou třeba Hamás či Hizballáh. Ty lze monitorovat i penetrovat, bojůvky nikoliv.

Aktivní opatření zpravodajských služeb by proto podle generála Karla Randáka měla být doplněna řadou pasivních opatření, to znamená různými kontrolami, bezpečnostními rámy atd., a zároveň založením státního fondu podpory, z kterého by se pomáhalo nejen fyzickým osobám, ale i podnikům, které by utrpěly ztráty kvůli teroristům, protože je naivní se domnívat, že teror se nám vyhne.

Jen takový systémový mnohavrstevný přístup by mohl uklidnit obyvatelstvo a neusnadňoval by nástup pravicovým populistům. O tom však vláda zatím neuvažuje. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.