Karel Hvížďala: Džihádisté v Německu

24.09.2014 21:42

Jak už jsme před časem informovali, Spolkový kriminální úřad v Německu ve své poslední zprávě zmiňuje zvýšené riziko teroristických akcí, které je spojené s návratem džihádistů, kteří bojovali v Sýrii.

Karel Hvížďala: Džihádisté v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Ukazuje na to i včasné zneškodnění atentátníků z Bonnu, kteří dle žaloby se chtěli pomstít pravicovým extremistům z občanského hnutí Pro NRW. Zároveň dle kriminalistů je zřejmé, že islámští extremisté přešli na strategii individuálního džihádu, to znamená osamocených útočníků, kteří nejsou nijak napojeni na další nebezpečné skupiny, a proto se dají velice těžko odhalovat a jejich teroristickým útokům se dá těžko předcházet.  

Mezi nejznámější džihádisty v Německu patří Denis Cuspert, bývalý berlínský rapper, který přijal jméno Abu Thala a který podle Spolkového úřadu na ochranu ústavy patří k nejužšímu vedení tzv. Islámského státu. Tento osmatřicetiletý bojovník žije v Sýrii a odtamtud verbuje další německé islamisty do boje.

Podle úředníků zmíněného úřadu od roku 2012 odešlo do svaté války asi 400 lidí z Německa. Z poslední analýzy vyplývá, že jde o mladé nevzdělané muže. Jen každý čtvrtý dokončil základní vzdělání, asi šest procent má výuční list a pouze dvě procenta vystudovalo střední školu.  

Nejmladším bylo v době, kdy z Německa odešli, 15 let a nejstaršímu 64 let. Z toho 233 islamistů má německý cestovní pas a 60 procent z nich se narodilo v Německu, osm procent v Sýrii, šest procent v Turecku. 240 pochází z muslimských rodin a 54 jich konvertovalo k islámu. A 117 džihádistů před opuštěním Německa mělo kontakt s policií kvůli trestné činnosti: většinou šlo o násilné činy. A nejspíš 40 z nich již v Sýrii zahynulo. Jedna třetina se již vrátila do Německa a verbuje nové bojovníky a rozšiřuje propagandistická videa.  

Jednoho z nich, Michaela C., který má dánský pas, zadrželo v těchto dnech speciální komando kvůli únosu v Severním Porýní - Vestfálsku. Tento dvaadvacetiletý muž je podezřelý, že spolu s dvěma komplici unesl na začátku září dvaapadesátiletého Egypťana z jeho bytu a vyžadoval od jeho strýce výkupné ve výši 10 tisíc euro.   

Motivy únosu jsou zatím nejasné. Jedno je ale zřejmé, Michael C. je známá firma a je o něm známo, že před lety konvertoval k islámu a už jednou byl kvůli přepadení potrestán vězením, kde se zřejmě radikalizoval. Dvakrát byl v Sýrii: nejprve sice s humanitární organizací, ale později se přidal ke svaté válce, jak dokazují i videa, na kterých se předvádí jako bojovník.  

Německé úřdy se pokusily vypracovat program pro ty, kteří by z této scény chtěli vystoupit a nazvali ho Hatif. Ti, co by se chtěli vrátit do normálního života, se měli hlásit na telefonním čísle, které bylo zveřejněno v médiích. Protože se ale nikdo nepřihlásil, program byl v těchto dnech ukončen. Kritici připomínají, že pokud takovou službu organizují tajné služby, není se čemu divit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…