Karel Hvížďala: Nové strany u nás a Team Stronach v Rakousku

14.10.2013 15:34

Jak známo letošní předvolební krajina v České republice vykazuje nový fenomén: větší počet politických subjektů, které nemají vybudovanou stranickou základnu, ani nemají jasný volební program. Mezi tato hnutí či strany lze počítat Ano 2011 Andreje Babiše, Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a do jisté míry Stranu práv občanů - ZEMANOVCE.

Karel Hvížďala: Nové strany u nás a Team Stronach v Rakousku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podobná strana Team Stronach kanadsko-rakouského miliardáře se dostala před pár týdny v Rakousku do parlamentu a přesto, že jí předpovídaly těsně před volbami některé agentury až 11 procent, nakonec dostala 5,8 procenta a dostala se do krize. Než totiž zakladatel, který tuto stranu financuje, Frank Stronach po volbách 3. října opustil Rakousko, nechal odvolat tři zemské předsedy: v Korutoanech, Salcbursku a Dolním Rakousku, a to přesto, že to byli právě oni, kteří vybudovali zemské stranické struktury. 

Zároveň předsednictvo strany bylo redukováno na tři lidi. Kromě zakladatele Franze Stronacha tam je už jen Kathrin Nachbauerová a spolupracovnice zakladatele Denise Pucherová, která se stará o stranickou pokladnu. Paní Nachbauerová je současně místopředsdkyní a šéfkou poslaneckého klubu. Po jmenování do nové funkce prohlásila, že změny na zemské úrovni nebyly způsobeny finanční nenasytností odvolaných a pan Stronach prohlásil, že od bývalých funkcionářů nebude chtít žádné peníze zpět. Do projektu dle agentury APA investoval 13,6 milionu eur a dalších deset si půjčil.

Jenže opak je zřejmě pravdou, jak napsal Der Standard: ve skutečnosti jde o peníze a samozřejmě o ne zcela povedený vstup do politiky, který zakladatele strany zklamal. Podle toho, co se ve Vídni říká, naopak pan Stronach po odvolaných zemských šéfech strany bude chtít peníze zpět. Navíc se ukázalo, že v Korutanech minulý týden pan Stronach neodvolal jen předsedu, ale celé předsednictvo.

Ať je to ale jakoliv, ze všech zpráv se zdá být zřejmé, že pan Stronach chce demonstrovat svou sílu a moc ale zároveň po své místopředsedkyni vzkázal, že se chce z politiky stáhnout. Pochopil, že s takovým výsledkem ve volbách se mu nepodaří donutit Rakušany, aby vystoupili z EU. Mezi komentátory se spekuluje i o možném rozvratu strany, z které by se mohlo odštěpit jedno křídlo. Dne 11. října se vrátil pan Stronach do Rakouska a jak se bude situace vyvíjet dál, lze těžko předvídat.

Píši o tom ale proto, že i my jsme zažili něco podobného s Věcmi veřejnými a ve volbách, které nás za pár dní čekají, bychom na naši i zkušenost Rakušanů neměli zapomenot. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.