Karel Hvížďala: Občane, uskromni se, aby politici mohli krást

14.11.2011 14:13

I takhle drsně bychom si mohli přeložit poslední zprávy od našich politiků, nehledě na to z jaké politické strany jsou.

Karel Hvížďala: Občane, uskromni se, aby politici mohli krást
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

První zpráva zní: Česku se kvůli nekonání vzdaluje šance na úspěch, že dostane zpět 12 miliard, kterou jsou ve Švýcarsku zmrazené v souvislosti s vyšetřováním privatizace Mostecké uhelné.

Druhá zpráva zní: Poslanci ODS, ČSSD, KSČM a tři véčkaři s (nejlepším) ministrem školství nadělili loterijním firmám roční daňové prázdniny a obce tak přijdou o šest miliard a stát o 2,5 miliardy.

A přitom plánovaný dluh na příští rok činí 105 miliard, a aby při stále hrozící krizi, jsme se ještě více nezadlužili, bude vše dražší a platy se budou spíše snižovat.

Takovým zprávám rozumí každý a nemusí mít žádné ekonomické vzdělání.

Podívejme se proto na obě zprávy podrobněji:

Hlasování o zdanění loterijních společností ve středu ve sněmovně ovládly zmatky, což byl záměr lobbistů. Výsledek: byl schválen pozměňovací návrh poslance Michala Babáka z Věcí veřejných, tedy strany, která slibovala odstranit korupci, který zrušil poplatky za automaty a terminály a také prominul loterijním společnostem platit příští rok zálohy na daně. Zároveň byly zrušeny zcela náhrady týkající se výběru poplatků za herní automaty a videoterminály. Že by se Senátu podařilo pozměňovací návrh změnit je zřejmě minimální. Jestli se náprava podaří TOP 09 nějakým návrhem v režimu zrychleného čtení je otázka.

Problém je v tom, že sdružení, kam příjmy z hazardu plynou, jsou neprůhledná a jen ze čtyř procent podporují charitu. Většina peněz směřuje bez kontroly formálně na sport, ale velmi často končí u majitelů heren, kteří se svými spřízněnými spolky a podnikateli za ně pořádají závody drahých aut, staví golfová hřiště či pořádají zájezdy do exotických zemí. Takové aktivity nemají se skutečným sportem nic společného.

Ad druhá zpráva: Švýcarsko podle newsmagazínu Respekt již loni v dubnu vyzvalo Českou republiku, aby jako poškozený subjekt do vyšetřování privatizace Mostecké uhelné vstoupilo, což se nestalo. Žádost údajně skončila na stole odvolanému státnímu zástupci Vlastimilu Rampulovi. Podle právníků se česká strana nejspíš chtěla vyhnout novým poznatkům o možné korupci během privatizace, kterou vedla vláda Miloše Zemana a do níž byl zřejmě zapleten i Stanislav Gross, za jehož ministrování se vyšetřování podivné privatizace de facto zastavilo.

Radek John v této souvislosti řekl: "Jiný důvod, proč se nepřipojit k vyšetřování, než je ten politický, ani naši právníci nenašli. Toto podezření je třeba vyvrátit." V utajovaném vyšetřovacím spisu podle Jaroslava Spurného totiž stojí, že Zemanova vláda prodala menšinový státní podíl skoro čtyřikrát levněji: stát tratil téměř dvě miliardy. Další miliardy si podle Švýcarů manažeři nezákonně vyvedli z účtů Mostecké uhelné před nákupem státního podílu.

Jde tedy o navýsost politickou věc: pokud ministr Kalousek se k žalobě v civilním řízení připojí, znamená to, že vinu za krádež má nejspíš Zemanova sociálnědemokratická vláda.

A protože za současnou vládu nese nejvyšší zodpovědnost ODS, můžeme si dovolit snad říci, že za devastaci politiky jako řádného řemesla, které má spravovat zemi, se podílely obě hlavní strany stejným dílem, i když každá v jiné době různou měrou. Taková situace je velmi nebezpečná zvláště za krize, kdy lidé podléhají snáze nabídkám různých šamanů, kteří nabízejí nejjednodušší řešení. A moc si zjednodušují výlučně na to "moci" být u tohoto přerozdělování peněz. Problém ale není v šamanech, jak už upozorňoval Étienne de la Boétie v XVI. století, ale v tom, že si vytváříme pány a pak se jimi necháváme dobrovolně zotročovat.

Vyšlo na blogu aktualne.centrum.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …