Karel Hvížďala: Pokrytectví EU a vykradená Ukrajina

22.02.2014 17:16

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v minulých dnech opět vytáhl starý slovník, když požadoval, aby se Evropská unie nepletla do záležitostí Ukrajiny, protože ta patří do sféry ruského vlivu.

Karel Hvížďala: Pokrytectví EU a vykradená Ukrajina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

To, co si myslí velká část Ukrajinců, ho vůbec nezajímá, přesto, že demonstranti nejsou žádní bezdomovci, ale naopak z větší části vzdělaní lidé, kteří odmítají další vykořisťování malou skupinou oligarchů, která ovládá doly, nerostná bohatství a transportní společnosti plynu. Vladimír Putin je doposud na straně prezidenta Janukovyče a slíbil mu patnáctimiliardovou půjčku. O podmínkách se můžeme jen dohadovat.

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond jsou připraveny Ukrajině rovněž poskytnout půjčku, ale kladou si zveřejněné podmínky: po té, co prezident Viktor Janukovyč je odpovědný za krveprolití a dnes již de fakto občanskou válku, jediným řešením jsou nové volby, kterým musí předcházet prezidentova rezignace, odchod vlády a rozpuštění parlamentu, kde místo zástupců stran jsou jen lidé nastrčení oligarchy, kteří je poslouchají. Toho se ale Janukovyč logicky bojí, protože na Ukrajině již léta neplatí žádné zákony ani ústava, což by znamenalo, že by mohl on i s ním spříznění oligarchové přijít o vše.

Rozdíl v přístupu je tedy evidentní: zatímco Západ je přesvědčen, že o směřování Ukrajiny si mají rozhodnout Ukrajinci, zvolit si svobodně jak svou vládu, tak své spojence, a pak je jim ochoten pomoci. Rusko názor občanů nezajímá, chce mít Ukrajinu pod kontrolou a je ochotno vládnoucí věrchušce jakkoliv pomáhat, a to slovo jakkoliv bychom měli podtrhnout.

"Děsím se toho, že demonstranti na Ukrajině zvítězí a my na Západě nebudeme schopní na to reagovat," řekl mi nedávno jeden český diplomat. A to je to, co Rusové vědí taky stejně jako to, že EU je na dovozu zemního plynu z Ruska závislá a navíc jsou-li u moci zloději, je jasné, že budou poslouchat.

Proto zásadní otázka zní: Může skutečně EU něco pro Ukrajinu udělat, nebo jde jen o pokryteckou rétoriku? Má EU peníze na pomoc Ukrajině? Připravili jsme naše občany na takovou pomoc? Budou evropští voliči ochotni do Ukrajiny investovat až třeba sto miliard a navíc jim ještě otevřít dveře do Evropské unie, o čemž doposud nepadla ani zmínka? Je tady k tomu vůle? Když Evropská unie do doby, kdy tento komentář píši, proti strůjcům krveprolití nepodnikla žádné rázné kroky, vypadá to, že Rusko si může dělat, co chce. Zatím jsme nedokázali těm, co tento stav na Ukrajině způsobili, zmrazit konta ani jim zakázat vycestovat do zemí EU, jak ukazuje odchod expremiéra Mykola Azarova před pár dny do Vídně. Zatím vypadáme jako pokrytci.

Psáno pro Český rozhlas Plus

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…