Karel Hvížďala: Proč může být vláda, která má podporu 111 poslanců, křehká

31.01.2014 18:31

To je otázka, na kterou se pokusím dnes odpovědět. Pomineme-li nejčastěji probírané podezření, že Andrej Babiš spolupracoval se Státní bezpečností, což se snad vyřeší buď rozsudkem bratislavského soudu, nebo zákonem o státní službě či odchodem některých členů ANO z tohoto hnutí, pokud by jeho spolupráce byla prokázána. Další důvody možného rozpadu jsou ale zřejmě závažnější.

Karel Hvížďala: Proč může být vláda, která má podporu 111 poslanců, křehká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Tato 13. vláda České republiky, která byla jmenována po 95 dnech, je totiž složena z nováčků, zkušenost s úřadováním ve vládě mají jen tři členové sedmnáctičlenného kabinetu: Sobotka, Mládek a asi 16 let starou zkušenost má i herec Stropnický. Ostatní se budou muset teprve seznamovat s řízením ministerstev. A zorientovat se v bludišti, kde fungují vlivové skupiny napojené na lobbisty, strany a podnikatele, je obtížné. A pokud se to ministrům nepodaří rychle, naopak klany ovládnou ministrovo okolí a on se bude pouze dovídat, proč něco nejde.

Další nebezpečí jsou ukrytá přímo v politických stranách či hnutích: Jak už jsme v minulých dnech slyšeli, pan Hašek z ČSSD odmítá složit mandát poslance a chce být současně i hejtmanem, protože by to prý oslabilo stranu. Odmítá se tedy podřídit červnovému usnesení ÚV, podle kterého by měl jednu z funkcí složit do šesti měsíců po volbách, tedy v dubnu. Tím vysílá signál premiérovi, že svůj prohraný boj nevzdává. Na Hradě má silného spojence a spolu s asi 22 poslanci, kteří s ním sympatizují, bude čekat na jakoukoliv záminku, aby spolu s dalšími na Sobotku zaútočil. Pan Hašek do svého postavení investoval miliony, platil si vlivové agentury a své závazky by jim jistě rád vrátil, což bez premiérské funkce nepůjde snadno. Už i proto lze očekávat, že se situace přiostří a kompromisy, které bude muset pan Sobotka činit, k tomu Haškovi poskytnou důvod. On ani pan prezident si jistě útoky na Sobotku, jak ukázal i jeho projev v Trůnním sále, který rozhodně nebyl hoden prezidenta, neodpustí, protože i pro něj vláda, v jejímž čele stojí podle prezidenta zrádce, vnímá jako prohru.

Další neznámou mohou být jak ministři, tak poslanci za hnutí ANO, protože s nimi nemá žádnou zkušenost ani šéf hnutí a tudíž nebezpečí, že jejich ambice se nebudou krýt s programem Babiše, jsou poměrně velké. Nástroje na korigování takového jednání jsou v politice menší, než v soukromé firmě, a v tom může být další závažný problém. Zvláště, kdyby se neposlušní poslanci z Ano spojili se sociálními demokraty podporující Haška: pak by stačilo dokonce jen dvanáct rebelů a vláda by padla. Je-li ale každý kritikem, pak jsme všichni otroci. Proto bych byl rád, kdybych neměl pravdu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…