Karel Hvížďala: Radovan K. je podezřelý z vraždy

03.11.2011 7:28

V Německu se již dlouho spekuluje o tom, že za vraždou známého švábského handlíře s drahými auty Uwe Gemballa, u kterého nakupoval třeba i monacký princ Albert, stojí zřejmě Radovan K., jak tam tisk obezřetně tituluje jednoho z uprchlých šéfů pražského podsvětí, o němž se v českém tisku píše sice otevřeněji, ale zato méně důkladně.

Karel Hvížďala: Radovan K. je podezřelý z vraždy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Novináři třeba v posledním vydání Sternu tvrdí, že Radovan K. nestrpí žádný odpor a ten, kdo ho neuposlechne, je odsouzen nemilosrdně k smrti. Pan Gemballa údajně byl udušen proto, že odmítal pašovat do Jihoafrické republiky Radovanu K. peníze. Uprchlý Čech žije v zámožné čtvrti v Johannesburgu už léta přes všechna podezření na něj vznesená u nás i v Jihoafrické republice pokojně dál. Dokonce tam jezdí ve svém drahém Lamborghini, kterým ujel policii od své vily v Černošicích a v dalších svých autech jako jsou Porsche či Mercedes nebo Ferrari.

Z důkladných rešerší reportérů tohoto listu vyplývá, že naposled živého obchodníka s auty zahlédly kamery 8. února 2010 na letišti v Johannesburgu po příletu z Arabských Emirátů a pak později, jak s neznámým mužem v černém klobouku, který na něj čekal, nastupuje do golfu. Od té doby ho již nikdo nikdy neviděl. Našli ho mrtvého, zakopaného v zemi, až koncem září téhož roku v západní Pretorii, asi šedesát kilometrů od hlavního města. Měl svázané ruce, na hlavě igelitový pytlík a byl zabalený do plastikové fólie. Ústa měl zalepená páskou. Byl brutálně udušen.

Německá laická i odborná veřejnost se ptá, jak je možné, že třináct měsíců od nalezení mrtvoly pana Uwe Gembally hlavní podezřelý je stále na svobodě. Podle novinářů ze Sternu, kteří mají k dispozici kopie výpovědí svědků a různá místopřísežná prohlášení dalších osob, je zřejmé, že Radovan K. by měl stanout před soudem a nechápou, že že tamější úřady nemají ve vlastním zájmu snahu tento případ řádně objasnit. Němečtí kriminalisté z Böblingenu, kde byl pan Gemballa hlášen, si stěžují, že od kolegů z Jihoafrické republiky v posledních měsících nedostali vůbec žádnou zprávu.

Pan Gemballa byl podle přátel pracovitý blázen do aut, který od začátku devadesátých let si u Stuttgartu postavil továrničku a v ní přebudovával a vylepšoval auta, aby z nich dostal ještě větší výkon a učinil je krásnějšími podle svých představ nebo představ svých zákazníků. Podle jeho přítele Wolfganga Kaufmanna dokázal pracovat v jednom kuse i několik dní a noci, aniž šel spát. Například ze známého klasického Porsche Carrera postavil Mirage GT a nabízel ho za 850 000 eur. Většinu takhle prodávaných aut exportoval do zahraničí, v poslední době hlavně do Ruska a východní Evropy.

Tehdy se taky zřejmě seznámil s Radovanem K., kdy to bylo přesně se neví, dokázané je jen jejich setkání v pražském hotelu Hilton z roku 2002. Jak známo brzy na to, v roce 2005, Radovan K. při domovní prohlídce policii unikl a později byl odsouzen k šesti a půl roku vezení za daňové úniky, spoluúčast na vraždě, únos a falšování peněz. V Johannesburgu, kam přiletěl ze Seychel, byl sice po příletu na chvíli zadržen, ale policie ho nakonec pustila na svobodu. Dostal azyl s odůvodněním, že mu v Praze hrozí politický proces.

Ve stejné době, kdy Radovan K. skončil v Jihoafrické republice, dostal se Uwe Gemballa do finančních potíží. Za tři roky se díky krizi, která začala v roce 2008, obrat jeho firmy snížil na polovinu. V roce 2010 měl již dluhy ve výši osmi milionů eur. Toho chtěl s největší pravděpodobností využít Radovan K., který měl zájem o jeho auta a chtěl, aby je vyvezl do Jižní Afriky a v nich pro Radovana K. pašoval z Evropy peníze. Pan Gemballa to odmítl a jak z výpovědí, které má redakce k dispozici, vyplývá, to byl ten moment, kdy si podepsal trest smrti. Radovan K. je dle svědků z jeho blízkosti psychopat, který každé neuposlechnutí trestá smrtí. Tak vypovídal i jeden z únosců, který za vraždu dostal dvacet let žaláře a ten také policistům přesně popsal, kde a jak byl pan Gemballa vězněn.

Lidé, kteří vlastnili nemovitosti, kde byl unesený zadržován, jsou všichni nějak napojení na Radovana K. a dokonce i telefonní účet, z mobilu, kterým volal pan Gemballa své ženě, aby mu neprodleně poslala milion dolarů, zaplatil účetní Radovana K.. Přesto vyšetřování zřejmě nijak nepokračuje. S Radovanem K. by měl nejspíše až v březnu proběhnout proces kvůli pojišťovacímu podvodu ve výši několika stovek tisíc eur. Strach z Radovana K. mají ale zřejmě i němečtí žurnalisté, protože celý obšírný článek, jako jediný v tomto čísle, není podepsán a chybějí i autoři fotografií.

Psáno pro ČRo 6 
Vyšlo na blogu aktualne.centrum.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…