Karel Hvížďala: Schwarzenberg for President

24.10.2011 20:13

Komentář k rozhodnutí předsedy TOP 09 kandidovat na prezidenta republiky.

Karel Hvížďala: Schwarzenberg for President
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

O možné kandidatuře Karla Schwarzenberga, XII. knížete ze Schwarzenbergu, na úřad prezidenta České republiky, se spekulovalo dlouhé měsíce a pro mě osobně bylo zřejmé, že se rozhodl pro kandidaturu již v polovině minulého týdne, když opustil diplomatický jazyk a na adresu premiéra, který požaduje referenrum o přijetí eura, prohlásil : "Je to nakopnutí Merkelové zezadu v okamžiku, kdy bojuje o záchranu eura. Kdybychom měli přijmout euro příští rok... Ale to nás čeká nejdříve za pět let, když se bude dařit... Nejhorší je, že neví, co udělal. (Petr Nečas) pouze ví, že to bude mít ohlas v ortodoxním křídle ODS, že tomu zatleskají všichni Zahradilové a národní banka a že z Hradu zazní pochvalné mručení." Podle Schwarzenberga takovéto neuvážené kroky vedou ke ztrátě prestiže republiky v zahraničí a bude je muset v Evropské unii politikům pracně vysvětlovat. Petr Nečas po příjezdu do Bruselu se svůj původní výrok snažil korigovat tím, že Češi udělají vše pro záchranu eura, ale tomu už nikdo nevěnoval pozornost: jeho předešlé výroky měly větší publicitu, takže Karel Schwarzenberg bude mít určitě hodně práce.

Oficiálně svou kandidaturu pan Schgwarzenberg oznámil až v sobotu 22. října 2011 na sněmu strany TOP 09, kterou spoluzakládal. Doslova řekl: "Na namáhavých cestách jsem zjistil, že budu schopný tento úřad zastávat." A jako hlavní důvod, proč se tak rozhodl, uvedl možnost, že by příští rok mohla po volbách získat v Senátu většinu levice a mohla by se snažit prosadit svého kandidáta. A dodal: "V takových okamžicích to začíná bý zajímavé a člověk by neměl kapitulovat a jít do boje a ukázat, že TOP 09 je strana bojovná, která se střetu nebojí a která chce Čechům ukázat, že nabízí alternativy." Roli prezidenta chápe jako strážce politické odpovědnosti a morálky.

 To je slovo muže, který se o politiku zajímal od malička, protože jeho rodina se na tvorbě politiky v našem regionu staletí podílela. Když po roce 1948 musela emigrovat, jeho matka vedla ve Vídni salón, kterým prošli všichni význační evropští i vzdálenější politici projíždějící tímto městem. A později, když pan Schwarzenberg proměnil starý rodinný palác ve Vídni v nóbl hotel, zase tito lidé bydleli v jeho paláci. K politice měl tedy vždy velmi blízko, i když Rakušané ho do politiky nikdy nepustili, protože s jeho jménem je pevně spjato období císařské a královské monarchie Rakouska-Uherska, od které se nové Rakousko chtělo odstřihnout. Karel Schwarzenberg si tedy ve své domovině, protože jeho orlická větev se již staletí hlásila k češství a stvrdila to i za německé a později sovětské okupace, plní na stará kolena svůj dosud nenaplněný sen.

 Otázka je, jaké by mohl mít Karel Schwarzenberg reálné šance na to, aby byl v březnu 2013 skutečně zvolen, i když - jak sám uvádí - k přímé volbě nejspíš nedojde a vše bude stát na zákulisních vyjednáváních.

 V současné době, jak z vyjádření všech představitelů relevantních politických stran vyplývá, by šance Karla Schwarzenberga byly minimální, jenže za rok a půl se situace může dost výrazně změnit, a to hned z několika důvodů. Nebezpečí, že zvítězí levice v dalších volbách, tedy že sociální demokraté spolu s komunisty budou mít většinu, totiž nemusí představovat to hlavní nebezpečí a navíc ministrany Jiřího Paroubka a Miloše Zemana mohou sociální demokracii oslabit, ale zároveň může všechny tyto subjekty spojovat proevropská politika.

 Naopak vývoj v ODS může tuto stranu profilovat opačně, ODS se může začít čím dál tím více přibližovat názorům Václava Klause, který z politiky nechce odejít. To by mohlo mít za následek, že by se tato strana ještě více stala protievropská a nacionální, či spíše národovecká, v tom starém obrozeneckém duchu, která ve všech cizincích vidí nepřítele. Potvrzuje to i kongres ODS, který skončil v neděli, jehož kongresové usnesení působí, jako by ho redigoval Václav Klaus, napsal trefně komentátor aktualne.cz Jan Lipold.

 Pravděpodobnost, že by Václav Klaus stál v čele nějaké malé strany, která by se sotva dostala do parlamentu, můžeme vyloučit. Pak by ale mohla vzniknout oprávněná spekulace, že by v čele ODS mohl stanut opět Václav Klaus, který by do strany mohl přivést i Janu Bobošíkovou s Ladislavem Bátorou a tato sestava by mohla začít programově zpochybňovat naše členství v Evropské unii, a tím by se její program začal blížit cílům KSČM. To by mohlo naší politickou krajinu značně přemalovat, protože z toho by mohli mít strach i sociální demokraté a představitelé jiných malých politických subjektů, kteří by pak mohli i kandidaturu Karla Schwarzenberga podpořit. Opakuji, v tuto chvíli to zní velmi nepravděpodobně a jde jen o spekulace, ale chci jen připomenout, že situace se ještě může výrazne proměnit.

Psáno pro ČRo 6

Vyšlo na blogu aktualne.centrum.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Dále čtěte:
Nejsem prodejná holka, zdůrazňuje Schwarzenberg
Doležal: Pro skalní ODSáky je kníže zosobnění ďábelského, Havlův čert

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…