Karel Januška: Kodex státních zástupců

01.05.2019 12:39

Z veřejných sdělovacích prostředků jsem zaslechl, že dnešním dnem je pro státní úředníky pracující pod vedením nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana platný zvláštní kodex.

Karel Januška: Kodex státních zástupců
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Vážený pane P. Zemane a státní zástupci na všech úrovních.

Jako pro všechny ostatní občany musí pro vás beze zbytku platit Ústava. V právním státě platí rovnost všech občanů. Nikde v Ústavě nenajdete, že vaše práva a povinnosti jsou jiná, než práva ostatních občanů. Jiná práva mají soudci a členové zákonodárného sboru, což jsou poslanci a senátoři. Na práva člena zákonodárného sboru můžete upozornit soud pouze v případě, když takového občana zadržíte (vy, nebo policie pod vaším dozorem) při trestném skutku. Pokud vám příslušná komora nedá souhlas se zadržením, musíte se postarat o to, aby byl zákonodárce okamžitě propuštěný. To si můžete přečíst v naší Ústavě.

Protože jste státní úředníci, musí pro vás platit přísná hierarchie. Jestliže jste ve své práci dospěli do takové situace, že máte důvodné podezření, že došlo k trestnému činu občanem, nebo institucí, je vaší povinností předložit důkazy o tomto skutku (nebo právu) soudu. Nejlépe po schválení svým nadřízeným. Samozřejmě při zachování mlčenlivosti o kauze. Soudce, který má vyřešit daný spor, má pouze dvě možnosti jak rozhodnout. Když uzná předložené důkazy za dostačující, povolí vám další postup. Soudce se automaticky stane zákonným soudcem případu. Jestliže soudce neuzná vaše důkazy za dostatečné, můžete si vybrat dvě varianty, jak dále postupovat. V šetření může pokračovat státní zástupce vyššího stupně. Nebo můžete šetření odložit (zastavit). Jiná varianta neexistuje.

Vážení státní zástupci. Vaším jediným kodexem musí být Ústava a Listina práv a svobod. Až se začnete chovat podle nich, není třeba žádné Kodexy, a republika se přiblíží právnímu státu.

Až se soudci budou chovat podle znění Ústavy, budeme právním státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…