Karel Januška: Nečinnost vlády

06.06.2015 18:18

Erudovaní právníci dokázali, že Česká republika není právním státem. Ministr spravedlnosti byl přinucen k tomu, aby se veřejně omluvil za soudní proces, který je znám jako kauza Tluchoř.

Karel Januška: Nečinnost vlády
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Občan očekává, že k takovému excesu může dojít pouze jednou. Aby se republika mohla nazývat právním státem, musí následovat takové kroky, které zabrání opakování takové situaci.

Od zveřejnění informace o tom, že nejsme právním státem, již uběhl nejméně měsíc. To, že republika není právním státem, jsem sděloval všem členům zákonodárného sboru již za předcházejících vlád. Soudní procesy trvají desetiletí, a úředníci ministerstva spravedlnosti předkládají úpravy zákonů, které situaci neřeší. Naopak, dohadují se soudci smlouvy, které potvrzují podjaté rozhodnutí Nejvyššího soudu (stran doplatků mezd).

Smutné je, že je porušována litera Ústavy. Ta jasně stanoví, že jednou vynesené rozhodnutí soudu, nikdo nesmí ohrožovat. Pouze nadřazený soud může takové rozhodnutí buď potvrdit, nebo změnit. Nikdy nesmí požadovat po nižším soudu, aby své rozhodnutí změnil, jak se to dělo za totality. Stávající situace je zdrojem nemalých finančních prostředků pro všechny „občany s právnickým vzděláním“. Proto je situace čtvrt století neřešená.

Soudci, kteří opovrhují Ústavou, by měli být kárně potrestaní. Jednou k tomu musí dojít. Justice je v naší republice horší, než v banánových republikách.

Řešení je jednoduché. Stačí soudcům přikázat, že Ústava a Listina práv jsou nade všemi zákony, které jsou uvedené ve Sbírce zákonů.

Čím později k tomu dojde, tím budou náklady na nezákonné rozhodování vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …