Karel Januška: Nemorální stát

12.12.2018 8:29

Zákonodárci po sametové revoluci odbourali zásadní vztah mezi dětmi. Socialismus (ne že by se mi po něm stýskalo) malým dětem vštěpoval, že občané jsou si rovni.

Karel Januška: Nemorální stát
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Společné stravování zdarma ve školkách a školních lavicích bylo samozřejmé. Hradit dětem stravování (alespoň do prvního stupně) by zákonodárci měli vrátit. Starší děti si na „nespravedlnosti světa“ musí zvykat.

Stát, ve kterém se občan nemůže bez „občanů s právnickým vzděláním“ domáhat spravedlnosti, je nemorálním státem. Hnutí ANO slibovalo: Právo a soudy tu nejsou pro právníky, ale pro občany. To neznamená, že musí laik rozumět všem zákonům, ale naopak, že to nepotřebuje.

V právním státě by neměl být ani jeden případ nespravedlivě rozhodnutý soudem. Soudce se musí zabývat každým důkazem, který žalobce předloží. Konkrétní spor může soudce rozhodovat pouze jednou.

V právním státě nemůže rozhodovat soudce, který jednal nemorálně. Justice musí pracovat takovým způsobem, že podobné situace zcela vyloučí.

Ani jeden rozsudek soudu nesmí být v rozporu se zněním Ústavy.

Stát, ve kterém státní úředníci (zástupci) veřejně označují spoluobčany za „trestně stíhané“, je nemorální stát.

Náš stát má precisní Ústavu, ale soudci jednají podle zavedených postupů z totality. Ústava vůbec nepředpokládá, že by se soudce mohl dopustit trestného činu.

Moc soudní si „občané s právnickým vzděláním“ v parlamentu rozparcelovali. Bezproblémové vybírání poplatků za dopravní přestupky policií si „zákonodárci“ převedli na své kolegy, kteří sedí na obecních úřadech. Když občan utrpí škodu, pracovníci úřadů se postarají o to, aby pachatel nemusel být potrestán.

Systémová chyba našeho řízení republiky je zařazení státních zástupců do gesce ministra spravedlnosti. Kdyby byli Státní zástupci zařazení do gesce ministra vnitra (jsou součástí moci výkonné), nemohlo by k takovým absurditám docházet. Ani by nemohlo dojít k odstrašující kauze H-Systém.

Náprava současného systému je jednoduchá. Přeřadit institut státních zástupců do gesce ministra vnitra by měl být čitelný krok premiéra a vlády. Premiér může být osočován, že to činí pouze ku svému prospěchu. Ale občanů, kteří jsou státními zástupci osočováni, jsou desetitisíce. Patrně jsou statisíce občanů nemorálně vydíraných exekutory. Moderátoři veřejnoprávních institucí používají lživá tvrzení o „trestně stíhaných osobách“. O vině a trestu v právním státě rozhoduje výhradně soud. Nikoliv státní úředníci.

Poslanci a senátoři by měli trvat na přísném dodržování litery Ústavy.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…