Karel Januška: Právní marasmus a jeho příčiny

23.02.2021 11:18

Jen v absurdistánu může mít demokratický stát dva ústavní soudy. Pavel Rychetský veřejnosti sdělil, že republika není právním státem.

Karel Januška: Právní marasmus a jeho příčiny
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Jako předseda tohoto soudu měl automaticky rezignovat nejen na funkci předsedy. Ústavní soudci, kteří stáli na straně Rychetského, měli rovněž rezignovat Nálezu Ústavního soudu se musí podřídit každý občan republiky. V první řadě to musí být každý soudce.

Volební zákon z dílny Klause a Zemana zaručoval politické straně s největší popularitou místo premiéra. Tento nešvar učinil z Poslanecké sněmovny podřadný úřad, který se stal nástrojem strany, která zvítězila ve volbách. Poslancům umožnil navyšování svých platů smyšlenými funkcemi. Jednací řád Sněmovny se stal zdrojem vedlejších poslaneckých příjmů. Jakmile je ustavena Poslanecká sněmovna, musí si každý poslanec uvědomit, že je zástupcem všech občanů republiky, nejenom straníků. Volební hlasy se musí každé straně přičítat pouze jednou, bez ohledu na místní příslušnost. Každý poslanec Parlamentu zastupuje stejný počet občanů české republiky po celou dobu vládnutí. Nikdo, kdo je odpovědný za správu státního majetku nesmí být členem Sněmovny. Je-li zvolený poslanec činný ve státní správě, před slibem poslance se musí vzdát této činnosti. Poslanecké platy musí být stejné (rovné), protože Ústava přikazuje rovnost občanů před zákonem. Výjimku může mít pouze předseda PS, jako představitel celé sněmovny.

Ústava nezná termín "poslanecký klub". Takové spolčení může existovat, ale žádné výhody z tohoto členství nesmí poslancům plynout. Povinností poslance je zastupovat každého občana. Republika je jeden volební obvod. Každý občan má jenom jeden hlas. Vybírá z nabídky (registru) občanů, kteří se o poslanecké křeslo ucházejí. O propagaci své kandidatury se může starat sám, nebo jeho politická strana. Registr výsledků voleb stanoví pořadí, které poslanecká sněmovna musí respektovat. Volby mohou probíhat několikrát, až se dá z výsledků jednoznačně stanovit takové pořadí kandidátů, které umožní sestavit budoucímu premiérovi funkční vládu. Registr kandidátů na člena Sněmovny se každým kolem voleb může zužovat, do doby, kdy dojde ve Sněmovně k jednoznačné možnosti sestavit funkční vládu. Registr voličů a registr výsledků voleb se před každým kolem musí nulovat.

I poslanec Volný má nesporné právo přednést svůj názor. V budově Sněmovny nesmí být žádný představitel moci výkonné. Žádný policista nebo jeho pomocník.

Ústavní soud pracuje jako za totality. Každý soud rozhoduje o pravdivosti tvrzení žalobce. Každý soud musí spor rozhodnout. Soudnictví máme dvoustupňové. Když je některá strana sporu nespokojená s výrokem soudu, může podat odvolání. Výrok o uhrazení soudních výloh je nedílnou součástí rozsudku. Tím je pravdivost výroku kontrolována příčinnou souvislostí.

Nález Ústavních soudců vyřadil z Ústavního soudu soudce, kteří nerespektovali pravidla demokratického státu. Ale samotní soudci Ústavního soudu pohrdají Ústavou. Předseda Rychetský po přečtení „nálezu“ soudu měl okamžitě odstoupit, současně se všemi soudci, kteří nález soudu neschválili. Hmotně soudci nejsou zodpovědní, ale morální vlastnosti soudce musí být nezpochybnitelné.

Páni poslanci, někteří z vás zneužívají práv poslance od konce sametové revoluce. Je to už nejméně 30 let. Některé vysoké školy a právnické fakulty vás utvrzují o tom, že jsme demokratickým právním státem. Je to ostuda nejenom těchto fakult, ale celé republiky.

Pane Václave Moravče, máte nadstandardní styky s bývalým předsedou Ústavního soudu. Kdy občanům sdělíte, že spravedlivý výrok každého sporu existuje? Občané jsou právem zvědaví, jak rychle se republika zbaví justiční mafie.

Páni poslanci současného parlamentu. Nikdo vás patrně nebude fackovat a vyhánět z poslaneckých lavic. Ale je vaší současnou povinností chovat se tak, jak by se chovali poslanci zvolení v řádných volbách podle Ústavy demokratického státu.

Česká televize už dávno není nezávislým sdělovacím prostředkem. Pan Václav Moravec je dobrý komentátor, ale že spravedlivý výrok každého sporu existuje, zatím nepochopil.

Nevím, za jakou práci je odměňován předseda NKÚ. Advokáti veřejně nabízejí „založení firmy“ a současně také výmaz firmy z Obchodního rejstříku. Tak zjevná možnost vyhnout se placení daní pro velké společnosti v právním státě nesmí existovat.

Pane Václave Bendo, jenom spravedlivé dluhy se musí platit. Zákony přírodních, technických a zdravotních věd musí být součástí každého zákona, podle kterého soudci rozhodují.

V příštích volbách do parlamentu musí být tato skutečnost samozřejmostí. Občané nectějí volit do poslaneckých klubů, ale volit poslance, kteří si přejí žít v moderním právním státě.

Pane předsedo PS Vondráčku. Líbilo se mi, když jste sundal roušku v televizním pořadu se starými občany. Ale nyní se chováte jako agent Hnutí ANO. Poslanec Volný má právo pronést v PS jakýkoliv příspěvek. Na tom spočívá demokracie.

Každý člen PS zastupuje stejný počet občanů. PS se nesmí rozdělit podle preferencí, které platily těsně po sametové revoluci. Volby do poslanecké sněmovny budou volit nového premiéra, nikoliv členy poslaneckých klubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…