Karel Januška: Právnický absurdistán

18.08.2018 7:35

V demokratickém státě občané zvolení do zákonodárného sboru stanovují nařízení a právní předpisy, podle kterých se musí všichni řídit.

Karel Januška: Právnický absurdistán
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Když některý občan nebo instituce nedodržuje pravidla společnosti, musí rozhodnout nezávislý soud. V demokracii rozhoduje soud pravdivě a spravedlivě. K tomu má jasné příkazy jednak z právních norem a současně z osobní odpovědnosti soudců. Morální hodnoty soudců musí být nezpochybnitelné. Musí dodržovat slib, který učinili při uvedení do funkce. I nejvyšší představitelé výkonné moci se musí podvolit moci soudní.

Každý soudní spor je zpoplatněný. Výše poplatků má být taková, aby odradila účelová podání k soudu (podání, která mohou poškodit dobré jméno protistrany).

Nejstarší pravidlo pro spravedlivé rozhodování soudců je známé už od antiky. Co soudce odebere jedné straně sporu, to musí přidělit protistraně. Soudce se vždy vyslovuje k důkazům žalobce. Musí vzít v úvahu všechny předložené důkazy.

Většina sporů má jenom dvě rozdílná řešení:

A) Pravdu má žalobce. Výrok soudu musí obsahovat: „Soud uznal důkazy žalobce. Žalovaná strana je povinna splnit požadavky žalobce v těchto bodech..... Žalovaná strana uhradí soudní náklady žalobce.“

B) Soud neuznal důkazy předložené žalobcem. Výrok soudu musí obsahovat: „Žaloba se zamítá. Žalobce je povinen uhradit žalované straně veškeré soudní náklady.“

Je lhostejné, která strana se na soud obrátí. Výrok soudu k jedné straně sporu je opakem výroku ke druhé straně.

Některé spory nemohou mít jednoznačné řešení. Jestliže stojí proti sobě práva dvou subjektů (právo rodičky rodit doma a povinnost přivolaného lékaře chránit zdraví dítěte), musí dojít ke smírčímu řízení. To musí vyřešit dovolací soud.

Naše společnost je totálně zdeformovaná. Zákonodárci utvářejí komise, zvou si bezúhonné občany a zvídají, jakým způsobem se chovali v některých kauzách. Ústava vůbec nepředpokládá, že by zákonodárci měli něco vyšetřovat. Ústava zákonodárce chrání tím nejmocnějším způsobem. Jestliže se některý zákonodárce dopustí trestného činu, může být zadržen pouze na jeden den. Když se komora nevyjádří k jeho zadržení, může být zákonodárce vyšetřován až po uplynutí jeho mandátu. Hlas zákonodárce je pro republiku důležitější, než jeho případný trestný čin.

Páni zákonodárci z Poslanecké sněmovny a Senátu. Máte výsostné právo přikázat soudcům, aby postupovali přesně podle znění Ústavy. Dokud to neuděláte, bude republika absurdistánem. Justiční mafie si nenechá narušit zdroj příjmů, které si uzákonila v předcházejících letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …