Karel Januška: Soudní řád a právní věda

10.03.2017 15:50

Úvaha nad některými rozhodnutími soudů. Justiční mafie by v zájmu svých ekonomických potřeb neměla deformovat zákony.

Karel Januška: Soudní řád a právní věda
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Každá složitější organizace má své interní řády. Nemocnice obvykle mají „Nemocniční řády“. Každý ví, že podle nemocničního řádu nemocnice nikoho neléčí. Léčí se podle nejnovějších poznatků v lékařské vědě.

Od roku 1849 platil v našich zemích předpis, jak mají soudci postupovat při dokazování svých rozhodnutích. Když nejde o čin (přestupek,trestný čin), ale o právo (vlastnictví, platnost) platilo pro soudce: Skutky, pro jejichž existenci zákon stanoví domněnku, nepotřebují důkazu. Důkaz opaku jest dovolen, pokud jej zákon nevylučuje. Každý soudce se důkazem opaku musel vypořádat.

Když se komunistická totalita ujala moci, paragraf nahradila vágní formulací „Skutečnost, pro kterou je v zákoně stanovena domněnka, jež připouští důkaz opaku, má soud za prokázánu, pokud v řízení nevyšel najevo opak.“ To by vcelku nevadilo, protože jak soud dojde k rozhodnutí, je celkem lhostejné. Ale že podle tohoto paragrafu z Občanského soudního řádu soudy vydaly tisíce rozhodnutí, to je trestuhodné. Justiční mafii to vyhovuje, občané jsou blbci, tak proč proti tomu něco namítat? Je Občanský soudní řád ve Sbírce zákonů? Ano, tak je to také zákon. My jsme vystudovaní právníci, naše rozhodnutí nesmí nikdo ohrožovat.

Současný stav v justici vyhovuje všem „osobám s právnickým vzděláním“. Z parlamentu si vytvořili lobbistické pracoviště. Je čas dát soudcům pokyn k tomu, aby dodržovali literu Ústavy a Listiny práv.

Existuje reálný způsob, jak současný stav v justici napravit. Stačí dát soudcům pokyn, aby za „Zákon“ považovali pouze takové právní normy, které plynou z podstaty „Zákona“.

Jak situaci řešit jsem současnému ministru spravedlnosti navrhl již několikrát.

Jedině politické uskupení, které není ovládané „občany s právnickým vzděláním“, může současný tristní stav v soudnictví napravit. Současnému ministru spravedlnosti je přednější řešit stav ve vězeňství. Otázku spravedlnost soudních rozhodnutí si nepřipouští, nebo jí nerozumí. Moje upozornění ignoruje nejen on, ale i celá vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…