Karel Januška: Správní soudnictví

12.04.2020 15:57

Úvaha pro zákonodárce, vládu, soudce a občany. Zrušením činnosti správních soudů lze získat náklady, které by mohly uhradit ztráty způsobené koronavirovým nebezpečím.

Karel Januška: Správní soudnictví
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Činnost Nejvyššího správního soudu začala ke dni 1. 1. 2003. Tedy po padesáti letech od likvidace Nejvyššího správního soudu československého. Soudy v První republice byly specializované na spory občanské, vojenské a správní.

Současný Správní soud je sice v Ústavě jmenován, ale nemá žádnou oporu. Spory spolků, nebo institucí mají řešit úředníci správních orgánů. Jestliže nedojde ke smírnému řešení, pak rozhodovat musí soud, podle všeobecných zásad soudního rozhodování. Pravdu má spolek nebo instituce, která před porotou dokáže poškození svých práv. Jinak musí dojít ke smírnému řešení, protože státní správní instituce nejsou postižitelné. Takové spory musí rozhodovat vláda, případně Parlament.

Úkolem Ústavního soudu je dbát na ochranu ústavnosti. Jestliže při kontrole některého soudního sporu dojde k závěru, že spor byl nespravedlivě vyřešený, pak je povinností ÚS změnit soudní postupy nebo normy, které neústavnost způsobily. Tím zabrání obdobné neústavnosti v budoucnu. To Ústavní soud dosud nečiní. Ústavní soud by neměl být složený pouze z právníků. Měl by se vrátit stav, který byl za První republiky. Pouze jednomyslný výrok poroty stvrzuje pravdivost výroku.

Současný stav umožňuje lichvářům beztrestně vydírat občany. Náprava, kterou by měla vláda urychleně učinit je jednoduchá. Stačí, když zavede maximální procento z půjčky, kterou může poskytovatel požadovat. Tím se podstatně sníží počet nespravedlivě odsouzených dlužníků a urychlí soudní spory.

Současná vláda by si měla uvědomit, s jakým cílem se Hnutí ANO dostalo k moci. "K soudům se bude chodit pro spravedlnost". Nyní činí vláda kroky, které podle analýz nejsou zcela optimální Odborné lékařské komise předpokládají, že počet nemocničních lůžek je dostatečný k tomu, aby nevznikla pandemie. Vláda rohoduje v rozporu s touto skutečností. Povinností vlády je starat se o všechny nemocné. Svými kroky může ohrozit zdraví celého národa.

Vláda by měla činit takové kroky, které z republiky učiní právní stát. Soudcům je třeba přikázat aby respektovali literu Ústavy. Zrušením činnosti správních soudů lze získat náklady, které by mohly uhradit ztráty způsobené koronavirovým nebezpečím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…