Karel Světnička: Cosa nostra může českým mafiánům závidět?

28.01.2015 17:34

Zákon o státní službě se začal naplňovat. Původně měl v názvu „..o službě státních zaměstnanců..“ Nyní to vypadá na službu státu ve prospěch úzké zájmové skupiny. Někdo tomu říká mafie, jiní Cosa Nostra. U nás tuto činnost máme legalizovanou zákonem?

Karel Světnička: Cosa nostra může českým mafiánům závidět?
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Po více jak deseti letech hotové legislativy by státní služba měla být zavedena do praxe. Nyní pomiňme různé, možná účelové, nesmyslnosti zákona. Hned počátek jeho uvádění do praxe ukazuje, jak si z něj někteří rovnější z rovných udělali zdroj uplatnění svých zájmů a moci.

Jestliže mafie darebáků, chce mít moc a ovládat svou zájmovou skupinu - třeba obyvatelstvo státu, na to musí mít v čele „vhodnou“ poslušnou a potřebně manipulovatelnou osobu. Buď výrazného hlupáka, který je rád, že je na vysoké pozici, na kterou by se díky své značné hlouposti nikdy nedostal. Druhou variantou je osoba se špatnou minulostí, o které to dopodrobna vědí jen protlačovatelé z mafie, v čem je jaký kdykoli vytáhnutelný problém. Pochopitelně také tato osoba ví, že bez této podpory by si ani zdálky nepřičichla takovému vysokému postu. V obou případech jsou takové osoby velice vděčné svým protěžovatelům, a hlavně manipulativně poslušné.

Příkladem může být nedávný dočasný policejní prezident Petr Lessy. Na jeho výběr v pozadí „dohlížel“ pověstný „umaštěný bakalář“ František Vavera, prokazatelně donedávna řízený důstojníkem na vysoké škole pro KGB v Leningradě. (Zatím nikdo nezjišťoval, jestli má Vavera titul bakaláře oprávněně, o magistra už pro plagiátorství přišel.) Lze tipovat, v čem vynikal oproti jiným – že by výrazný smysl pro detail?

Nyní něco podobného započalo, podle zákona, výběrem nejvyššího šéfa státní správy – náměstka pro státní službu. Požadavky na nejvyššího „superúředníka“  jsou vysoké. Jistě oprávněně.  Podle zákona vláda jmenovala vybírající komisi. Přiměřeně výše uvedeným zájmům. Očekávalo by se, že takovou nejvyšší státoúřednickou osobnost budou vybírat lidé v souhrnu se znalostmi vyššími, než je potřeba u takového úředníka. Namísto toho byli vybráni lidé manipulovatelní, závislí na vybírané osobě nebo s napojeními na „podivné existence“. Aby to však nebylo na první pohled tak výrazné, tak se přidal dobrý právník, ale rovněž bez zkušeností s vybíraným tématem.

Konkrétně. Předsedkyně komise Monika Pálková má zkušenosti z toho, že 4 roky byla zaměstnankyní komunistického Socialistického svazu mládeže (od r. 1990 Svaz mladých). Její bývalí spolupracovníci naznačují, že kdyby více studovala, mohla být výrazně moudřejší. Vystudovala dálkově školu, která má často problémy s odebíráním akreditace – jak je moc její úroveň asi kvalitní. Tam studovala obor připravující mediální manipulaci. Takže ve spojení s komunistickým SSM se nelze divit, že paní předsedkyně má na to, aby si tak akorát vzpomněla na zabírání majetku SSM, a chce dnes sebrat majetek Policejní akademie. Netuší, že tentokrát je to oproti majetku jejího SSM neoprávněné.

Kancelář ji donedávna vedl mnohaletý slouha Věcí Veřejných bakalář (zřejmě dočasně) a plagiátor František Vavera. Ten byl vidět v ČT (záhadně tam nikdo netuší, kdy je takto spolu natočila) hned vedle dalšího člena Výběrové komise Ing. JUDr. Jiřího Nováčka – také mnoho let existenčně závislého na Věcech veřejných Víti Bárty. Ten ale z komise odstoupil po prvním neúspěšném výběru, a v dalším vybírání (lehčím) se sám přihlásil. Možná po poznání, jaká je to státem organizovaná šaškárna? Neuspěl – skončil na čtvrtém místě.

Dalšími v komisi jsou lidé vzájemně existenčně propojení na vnitru. K nim je přidán úředník, který by měl být na svém místě pravděpodobně proto, že by se měl dobře znát s tatínkem jednoho Ústavního činitele. Inu není nad nejvyšší ústavní kvalifikaci a odbornost. K právníkovi je již zmínka.

Výsledky? Komisi schválila vláda. Vládě to předkládalo ministerstvo vnitra – jistě poctivě bez bočních úmyslů účelového výběru. Komisí byli vybráni tři postupující kandidáti k výběru vládě. Jedním z tří úspěšných je – světe div se -  tajemník jednoho z náměstků ministerstva vnitra. Má na starost evropské fondy. Není známo, že by někdy na jeho pracovišti proběhla hloubková kontrola. V komisi jsou tři z pěti členů jeho spolupracovníci – jistě nezávislé rozhodování. Další postupující je bývalá spolupracovnice prezidenta NKÚ, kolem které bylo hodně napsáno v souvislosti se statisíci odměn za třeba chvílkové tlumočení zahraniční delegaci. Roční odměny oné úřednice měly vystoupat na více jak milión korun českých. Lušná dojná kráva je ten český stát. Posledním postupujícím je úředník, o kterém jeho nadřízení říkají - je sice dobrým referentem ve svém oboru k evropským fondům, ale že by měl najednou řídit celou státní správu?

Co kdyby vláda vybrala komisi z opravdových odborníků, kteří by byli všestrannými odborníky i praktiky a vybrali nezávisle nejlepšího úředníka? Jen tak namátkou.

Osobnosti českého správního práva prof. JUDr Dušan Hendrych nebo z Nejvyššího správního soudu JUDr. Josef Baxa. Bývalý ministr, ředitel a úspěšný manažer krajské nemocnice, který byl tak dobrý, že nemocnice oproti jiným zůstala v plusu – MUDr. Leoš Heger či jeho předchůdkyně Mgr. Jana Jurásková. Manažeři ve státní správě Ing Jan Stráský, Ing. Dana  Drábová, Ing. Václav Petříček či Ing. Tomáš Hüner z MPO a další.

Tito však mají jednu základní chybu – nejsou jen tak manipulovatelní žádnými mafiány. Bude tedy vláda vybírat loutku v rukou mafiánské partičky?

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.