Karel Světnička: Jsou odvážní hasiči u nás vedeni zbabělými podvodníky?

07.02.2015 16:29

Zcela tomu nasvědčuje šokující tyátr kolem letošní bilanční tiskové konference v sídle generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. V pondělí 5. února se v budově generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru na pražském Chodově konala tradiční bilanční tisková konference k činnostem hasičů za uplynulý rok 2014.

Karel Světnička: Jsou odvážní hasiči u nás vedeni zbabělými podvodníky?
Foto: red
Popisek: Hasič - ilustrační foto

K akreditaci a účasti novinářů a publicistů veřejně vybízela tisková mluvčí nemluvčí GŘ HZS Nicole Zaoralová. Ta také byla pravděpodobně spolu se svou pseudotiskovou kolegyní Michaelou Franclovou svými nadřízenými plk. Josefem Slavíkem, podvodným plagiá torem Františkem Vaverou nebo vedoucím organizačního oddělení Vlastimilem Studeným důkladně instruována k tvrdé preventivní selekci akreditovaných novinářů a hned na vrátnici oddělovala ty rutinně neškodné od těch, co nemají strach se zeptat na cokoliv víc, než jen na počet loňských požárů. Třeba na mnohaletou trestnou činnost a podvody některých vedoucích funkcionářů.

Ti první mohli blahosklonně přejít mezi vyvolené, ti druzí zůstali za vrátnicí zbaveni možnosti vykonávat svoji práci ve prospěch informovanosti daňových poplatníků. Nezákonný a neetický útok na svobodu slova ze strany vedení generálního ředitelství HZS proběhl sotva 20 dnů po hanebném útoku islámských teroristů na pařížskou redakci satirického magazínu Charlie Hebdo. Jak moc má dnešní vedení hasičů, osobující si svévolně dvacátý šestý rok po listopadu 1989 právo inkvizitorské cenzury a selekce novinářů na ty neškodné a ty škodné k nim blízko? A tohle vše, s mocnou ochranou ministra vnitra Milana Chovance, pachtícího se svou činností po místu statutárního zástupce předsedy ČSSD, živíme našimi daněmi?

Za normálních okolností to měla být běžná tisková konference, kam postačuje přihláška o akreditaci, jako kamkoli jinam, zejména pokud se jedná o tiskovou konferenci organizační složky českého státu. Jenže zde akreditace byla zaslána z mailové adresy významného polského deníku, se kterým jako zpravodaj a publicista spolupracuji – a nebyla do doby konání tiskové konference zamítnuta. Ostatně nejen daňové poplatníky na Ostravsku, kde m.j. žije početná polská menšina, by mohly zajímat informace kolem záslužné činnosti hasičů či o přeshraniční spolupráci. Dotazy ke změnám a fungování záchranného útvaru  v Hlučině či perspektivy hasičského odborného školství by snad neměly být nic nepřijatelného. Neměly - jenže. Pravdou je, že se konečně někdo začal zabývat minulostí některých špiček hasičů ve vedení Generálního ředitelství, vedoucí až do současnosti. Včetně podílu jejich aktivní spolupráce s okupačními sovětskými vojsky či aktivního zapojení do represí proti poklidným demonstrantům za socialismu počínaje, a dnešnímu tunelování a předraženým zakázkám konče. Vždyť mnohým vedoucím aktérům totiž začíná profesní životopis teprve rokem 1990 – co dělají nyní? Proč mizí jejich dokumentace z Archívů bezpečnostních složek? Příslušní odborníci podrobnosti k opublikování teprve chystají...

Co tedy může být tím důvodem, že účastník tiskové konference vyslaný na výroční konferenci vedení hasičů mailem z polského deníku je pro současnou hasičskou vrchnost generála Ryby osobou nežádoucí? Když přitom vlastními slovy vedoucího organizačního oddělení GŘ HZS, dříve zasloužilého svazáckého aparátčíka Vlastimila Studeného, bylo až příliš dobře známo, kdo dotyčný publicista je, a že psát o tématech týkajících se nekalostí vedení hasičů mu není cizí. Že by to kromě obav z nepříjemných dotazů mohla být i silně zakořeněná averze proti Polsku a Polákům, a to nejen v Polsku, ještě od dob statečného boje Solidarnośći proti totalitní zvůli a jejím zločinům? Normální lidé jsou Polákům vděčni za jejich statečnost a pomoc v pádu totality. Pravda, „společenský morální úklid společenského odpadu“ zůstal už na nás samotných, ale to jsme nezvládli – a jen díky tomu mohou být dnes na mnohých vedoucích místech taková individua, jako na generálním ředitelství HZS. Nahlédnutím do jejich osobních dat lze mnohdy zjistit úzkou provázanost na boj s třídním nepřítelem. A v případě těch mladších „nepostradatelných“ (třeba jako plagiátorského bakaláře Vavery) se nejedná o nikoho jiného, než zase o potomky a koníky těchto starých struktur a mafií.

Ministr vnitra, sociální demokrat Milan Chovanec, pod nějž hasiči patří, toto vše už zcela prokazatelně ví. Čeho všeho je však (ne)schopný, ukázal již při ignorování názoru Ústavního soudu v případě dotazů na činnost StBačky Miroslavy Bakešové (foto s pochvalou z jejího spisu), postavené mimo službu ministrem Sachrem. Nyní ignoruje své povinnosti ze služebního zákona příslušníků bezpečnostních sborů, kdy měl již dávno postavit mimo službu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru generála Drahoslava Rybu, pro jeho trestní stíhání ve věci zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s neplněním povinnosti plynoucích z trestních oznámení na podvodného plagiátora plk. bakaláře Františka Vaveru.

Ono toho je kolem špiček hasičů podivného více. Něco už publikováno bylo a něco je zpracováváno a publikováno bude. Těžko tušit o jak rozsáhlou mafii jde. Postupně se to rozkrývá. Objevuje se nečekaně mnoho „podivností“. Tedy aspoň pár dotazů, které měly padnout na výroční tiskové konferenci. Třeba proč se nešetří trestní oznámení na několikamiliónové podvody emeritního hrobaře českého hasičstva Štěpána, a jeho "koně" - dočasného plk. Vavery? Podání speciálně směřovalo na „mediální panenku Marii české justice“ JUDr. Bradáčovou a… ticho po pěšině. Je to snad díky řídícim důstojníkům u hasičů, často absolventům školy Ministerstva ochrany veřejného pořádku SSSR pro KGB důstojníky v Leningradě a Moskvě? A dále: nevadí vedení hasičů důchodce Štěpán producírující se všemožně jako cirkusový principál v rozporu se zákonem v uniformě zaměnitelné za uniformu příslušníka Hasičského záchranného sboru, když kdejaký hasičský strojník musí dodržovat ústrojovou kázeň? Nevadí vedení hasičů bezdůvodné, pravděpodobně doživotní, působení toho samého „nepostradatelného“ Štěpána v orgánech často kritizované Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra? Vedení hasičů nevadí obdivuhodná trojjedinost podivné pracovní docházky zmiňovaného Bc. Vavery, který stíhá být na třech místech zároveň – a všude bohatě námi všemi placen z daní? (tři placené úvazky na celkem 100 hodin týdně) Když kdejaký přesčas a vedlejšák na normálních hasičských stanicích je bedlivě hlídán? Toto vše a mnohé jiné je třeba znovu a znovu připomínat, ptát se a publikovat. Naštěstí tu máme ještě rozsáhlé archívy, třeba od novináře a publicisty Zbyška, jehož smutné výročí jsme si v těchto dnech připomenuli. Co vy na to, investigativní nezávislí kolegové novináři?

Na pováženou je, že to vše uvedené živíme našimi daněmi. Šlendrián, zbabělost, trestnou činnost, podvody a teď tedy už i omezování svobody slova některými z vedení hasičů (Ryba, Zaoralová, Slavík, Franclová, Vavera, Studený a jiní), třeba pro jejich případnou nenávist k Polákům. Ale hlavně živíme mafiánské hry o moc nad námi všemi.

Chudáci ti stateční obyčejní kluci hasičtí, kteří nás denně opravdu zachraňují a jsou připraveni nasazovat své krky pro naše životy a majetky. Proti služebně nadřízeným a jejich šlendriánům, rozkrádačkám a manipulacím se sami ozvat nemohou – tak to bohužel ve služebním poměru realisticky chodí. Těmto normálním hasičům patří náš trvalý dík, nejen za uplynulý rok. Tu svoloč nad sebou si nezaslouží.  (foto: Náměstek z GŘ HZS Josef Slavík měl jistě co vysvětlovat, nezávislým novinářům však dokázal přístup zamezit.)

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.