Karel Wágner: Podstatné nebezpečí

30.06.2015 19:35

V propagandistických masážích našich novinářů v posledních týdnech jaksi zapadly či byly šikovně uklizeny některé výroky znepokojených českých lékařů.

Karel Wágner: Podstatné nebezpečí
Foto: pixabay.com
Popisek: Hrozba epidemií exotických nemocí - ilustrační foto

A to výroky tohoto typu: „Děsím se okamžiku, kdy začneme v české kotlině řešit výskyty, neřku-li epidemie těch chorob, vůči nimž se musí nechat očkovat každý, kdo cestuje do exotické ciziny.“ Pokud totiž dorazí k evropským břehům imigranti z epidemiologicky pro nás prakticky neznámé končiny, nejčastěji již rozvrácené válkou či ozbrojenými konflikty, je i laikovi nad slunce jasné, že v první řadě je třeba takové imigranty umístit do několikatýdenní, velmi přísné ka­rantény, v jejímž průběhu by měli být všichni podrobně vyšetřeni, zda netrpí nějakou byť skrytou exotickou infekční chorobou, nepřináší-li k nám ve svých útrobách nějaké parazity a tak podobně. Ovšem v případě nekonečného proudu z Afriky ke břehům Evropy dovážených migrantů se nejrůznější organizace a vlády přímořských států již delší dobu chovají nezodpovědně, což odůvodňují cynickým konstatováním, že „na něco takového nejsou peníze“. A abychom si rozuměli, jak uvádí ABZ slovník českých synonym, výraz „cynický“ značí „nestoudný, necitelný, bezohledný“.

Velké procento obyvatel této části světa trpí na­kažlivými chorobami

Jak uvádí například Jarmila Průchová v dnešním článku v rubrice věda na serveru Nevitelný pes (http://neviditelnypes.lidovky.cz), publikovala Světová zdravotnická organizace (WHO) v posled­ních zhruba sedmi letech několikrát informace o nebez­pečí, které k nám v současné době přichází a bude stále více přicházet z Afriky a z Blízkého i Středního východu. Nekontrolovatelné, ale velmi velké procento obyvatel této části světa trpí na­kažlivými chorobami kůže. V případě některých afrických států je až 90 % občanů napadeno a zaneseno parazity a trpí nakažlivými parazitárními infekcemi. Zhruba 50 % (a dnes možná už více) obyvatel řady af­rických států se řadí mezi nositele a přenašeče viru lidského immunodeficitu HIV nebo u nich propuklo 3. stádium nákazy, zvané AIDS. V případě afrických imigrantů stále ještě potenciálně hrozí též ebola, která zůstává v těle skryta půl roku a její propuknutí se předem nedá zjistit pouhým pohledem. Z Blízkého a Středního východu hrozí zhruba stejná, nebo podobná nebezpečí, navíc ještě TBC, neboť řada příchozích trpí tuberkulózou neléčenou a do­konce i tuberkulózou nového typu, odolnou vůči standardním postupům léčby, která se již v Evropě začala objevovat i u očkovaných osob. Při­čemž tuberkulóza, i když si to laik neuvědomuje, je v nejvyšších odborných kruzích právem řazena mezi nejvíce smrtící choroby v historii lidstva.

V této chvíli nejde ani tak o hysterické výlevy ohledně šíření islámu, nebo o to, zda přijmeme přerozdělovaných pouhých 700 nebo 1400 migrantů, vylodivších se v Řecku, Itálii, nebo snad Španělsku. Ale jde o to, jak je budeme přijímat. Ve skutečnosti zde musíme čelit dosud u nás bagatelizovanému, či spíše zamlčovanému dosti podstatnému nebezpečí. Jinak řečeno, tváří v tvář tisícihlavé imigrantské vlně jde o to, zda naše orgány státní správy nám nebudou cynicky tvrdit, jako tomu činí již řecká a italská vláda, že na ochranu zdraví našeho a našich dětí „nejsou peníze“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty