To ale můžeme předpokládat, že se pak také v řadě článků objeví nejen rozporuplné názory a postoje, ale i všelijaké komolení v duchu známého rčení - hodinky, jako holinky, oboje se natahuje. A tak si zkusme povědět něco o geneticky modifikovaných organismech a geneticky modifikovaných plodinách a potravinách i o jejich zavádění na náš trh (kde na chvilku odbočíme k šíleným krávám) tak, aby se mohli čtenáři z řad naprostých laiků v houští nejčastěji jim podávaných informací alespoň trochu vyznat.
Tedy geneticky modifikovaný organismus (zkratkou GMO) je takový organismus, jehož genetický materiál byl umělou cestou změněn či přestavěn (rekombinován). Umělými změnami genetického materiálu rostlin i zvířat se dnes zabývá genetické inženýrství, kterému rychlý vývoj molekulární biologie a biochemie přinesl celou řadu dříve netušených možností. Lidově řečeno, genetické inženýrství dnes využívá metod, kterými jsou do vybraného organismu vnášeny genetické informace z jiného organismu, nebo jsou jeho stávající genetické informace upravovány. V případě takto modifikovaných (upravených, přizpůsobených) organismů již nejde o klasické šlechtění a křížení, kterým se lidé zabývali po celá staletí. I když to občas někteří novináři tvrdí, není pravda, že by se u nás žádná potravina z geneticky modifikovaného organismu neprodávala. V České republice se spotřebitel v obchodech setkává se schválenými rostlinnými oleji (sójové, řepkové) vyrobenými z geneticky modifikovaných plodin, k čemuž si povíme více později. Je ovšem pravda, že u širší veřejnosti geneticky modifikované (zkratkou GM) plodiny budí nedůvěru. Zde totiž platí, že dokud se bude problematika GMO nejširší veřejnosti jevit jako tajemná nebo neprůhledná a nebude veřejně diskutována, budou spotřebitelé v případě geneticky modifikovaných plodin a z nich vyráběných potravin (často i přehnaně) opatrní.
V dobách, kdy byly rozorány meze a všelijaká malinká políčka se proměnila v mnohahektarové lány, se lidé museli začít smiřovat s faktem, že pěstování obilnin, ale i zeleniny, a dokonce i ovoce v sadech, se neobejde bez chemie při hnojení či ochraně proti chorobám a škůdcům. Samozřejmě se najde dnes v Evropě pár komunit, které se rozhodly čelit stávajícímu trendu a začaly si stavět domy ze slámy a hlíny a pěstovat na políčkách vlastní obilí a všelijakou zeleninu tak, jak to dělávali naši předci v 18. a 19. století. Jenže všichni nemůžeme žít v environmentálních (s přírodou spjatých) osadách či vesničkách a na záhumencích si pěstovat vlastní obilí na chleba, vedle pak brambory, mrkev a celer, okurky, rajčata, k tomu pak ještě nějaký ten šnytlík (na Moravě šnytlich), do polévek libeček, na čaje mátu a meduňku, nebo snad rebarboru na koláč. A tak běháme s košíkem kolem regálů supermarketů a nabíráme do nich to, co zde prodejci vystavili. Přičemž zeleninu nechceme jen čerstvou a čistou, ale i hezky vybarvenou a pravidelně rostlou, v regálech s ovocem například jablka bez červů a bez strupů na slupce, prostě taková, aby se na ně srdce smálo. A to všechno ještě s náležitou chutí a vůní a za takovou cenu, jakou si můžeme dovolit. A protože jsou šlechtilé vůči nám vstřícní, najdeme zde i hrozny vinné révy bez peciček, nebo grepy bez jader. Ovšem všechna ta nejhezčí zelenina a všechno to nejhezčí ovoce ze všech supermarketů po celém světě dnes, ať se nám to líbí nebo ne, za své vzezření v drtivé většině vděčí moderní chemii a nejnovějším trendům šlechtění v podobě metod biotechnologických, kdy nejčastěji hovoříme o metodách „in vitro“, tedy „ve zkumavce“. Pod biotechlogií se rozumí jakákoli technologie, která využívá biologické systémy, živé organismy nebo jejich části k určité produkci, nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití. Jsou to vesměs technologie založené na poznatcích z biologie, kterých se využívá v zemědělství, potravinářství i v medicíně.
Pod biotechnolige využívané v medicíně dnes patří i tkáňové inžernýrství, které se zabývá pěstováním buněčných kultur na tkáňových nosičích, nahrazujících umělé implantáty. Buňky mohou být odebrány přímo od pacienta, čímž odpadá nebezpečí odmítnutí implantátu daným organismem. Tkáňové inženýrství se stalo populární díky fotografiím laboratorního hlodavce, o němž bulvární plátky tvrdily, že mu vědci prostřednictvím genetické manipulace nechali narůst lidské ucho. Ve skutečnosti se vědci pokusili vypěstovat lidskou chrupavku na umělohmotném nosiči, ale nedokázali tvořící se tkáň uživit. Proto voperovali umělohmotnou kostru osazenou lidskými buňkami pod kůži laboratorní myši, která nemá funkční imunitní systém. Organismus myši lidské buňky na umělohmotném nosiči přijal a vyživoval je. Protože měl nosič tvar lidského ušního boltce, vypadala myš jako by jí na zádech vyrostlo lidské ucho. A tak i zde platí, že zdání mnohdy klame. Je ale pravda, že nejintenzivněji se rozvíjejícím odvětvím biotechnologie jsou dnes genetické manipulace, založené na využívání poznatků z genetiky.
Vylepšováním vzezření a vlastností různých organismů se lidé zabývají už od starověku. Ale základy vědeckého experimentování najdeme až u zakladatele genetiky, augustiniánského mnicha Jana Řehoře Mendela, jenž se v Brně zabýval ve 2. polovině 19. století hybridizací rostlin. Roku 1866 své pokusy a závěry publikoval v knize Versuche über Pflanzenhybriden (Pokusy s rostlinnými kříženci), avšak jeho práce neměla v době jejího vydání žádný ohlas a s postupem času byla zapomenuta. Ke znovuobjevení Mendelovy práce a ke vzniku genetiky jako plnohodnotného vědního oboru tak došlo až na počátku 20. století, kdy byla pravdivost Mendelových poznatků, které objasňují základní princip dědičnosti, potvrzena. A jak se nakonec ukázalo, veškeré dědičné či genetické informace organismů jsou obsaženy v molekulách deoxyribonukleové kyseliny (zkratkou DNA). První molekulu deoxyribonukleové kyseliny sice objevil už v roce 1869 švýcarský lékař Miecher, avšak charakteristickou strukturu DNA objevili až Watson s Crickem. V roce 1953 Crick, Watson a Wilkins sestavili první model DNA s dvojitou šroubovicí, která připomíná miniaturní točité schodiště, jehož stupně tvoří takzvané báze. Do začátku sedmdesátých let byla analýza molekuly DNA možná pouze nepřímo. Obrat nastal až se zavedením metody molekulového klonování DNA, detekce specifických sekvencí a rychlých metod sekvenace DNA. Tehdy se také začalo diskutovat o tom, co všechno může lidstvu přinést vývoj genetiky. Po světě začaly vznikat specializované laboratoře, které uváděly nejnovější poznatky genetiky do praxe a přicházely s prvními geneticky modifikovanými organismy.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Názory, ParlamentniListy.cz