Karel Wichs: Vztahy mezi Kubou a USA se dále oteplují

20.01.2015 14:43

Zdá se, že Spojené státy spěchají normalizovat vztahy s Kubou. O víkendu přiletěli na ostrov tři severoameričtí kongresmani. Buďme ale přesní, všichni tři jsou z Demokratické strany. Teprve v úterý přiletí oficiální delegace washingtonské exekutivy.

Karel Wichs: Vztahy mezi Kubou a USA se dále oteplují
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Povede ji Roberta Jacobsonová, státní tajemnice pro západní hemisféru. Bude zároveň nejvyšší představitelkou administrativy USA, která vstoupí na kubánské území v posledním půlstoletí. Jejím cílem je zahájit jednání o znovunavázání diplomatických styků.

Na Kubu se letos chystá i ministr zahraničí John Kerry nebo státní tajemnice pro obchod Penny Pritzkerová. Vlivná lobby kubánských emigrantů v Miami poukazuje na uspěchanost, s jakou Bílý dům postupuje.

Sbližuje se s Kubou bratří Castrů, proti nimž má přes 50 let výhrady, ale nepřichází s novou politikou vůči ostrovu. Sama Jacobsonová prohlásila, že si Washington nedělá o politice bratří Castrů žádné iluze. V posuzování situace jsou kubánští emigranti zajedno s republikány.

Kubánská vládnoucí vrstva se už nespoléhá na Rusko, které chudne a nemůže zásobovat Kubu jako dřív. Venezuela, která za doktory a učitele dodávala na ostrov ropu, je na ni sice stále bohatá, ale sama ji začíná dovážet.

Za těchto okolností si chce vládnoucí vrstva na ostrově počínat stejně jako Peking. Hospodářské otěže povolí, politické přitáhne.

30. prosince minulého roku, 13 dní po oznámeném kubánsko-americkém smíru, zadržela kubánská policie na několik hodin až dní desítky intelektuálů, kteří se chtěli sejít v Havaně na Náměstí revoluce.

Castrovi lidé nepřipustí ani náznak politických změn. Odpůrci režimu mohou být kdykoli opět zatčeni, pokud projeví zájem diskutovat o tom, jak má demokracie na ostrově vypadat.

Demokraté v Bílém domě se domnívají, že uvolnění vztahů otevře oči více Kubáncům než jen úzké vrstvě disidentů. Pomoci jim v tom mají rozhlas, mobily, internet. Uvidíme, jak to bude fungovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…