Karol Hrádela: Chtělo by se to alespoň trochu poučit z historie, neposuzovat minulost ideologicky

25.01.2016 21:05

Migrace je v jistém smyslu potřebná. Plně souhlasím s exšéfredaktorem Týdne Hvížďalou, že v jistém smyslu mohou být uprchlíci výhodní. Uprchlíci jsou dokonce potřební, nemá-li dojít k poklesu počtu obyvatel. Nejde však o jedinou variantu zabránění negativního vývoje. To si musíme otevřeně přiznat bez ohledu na politickou či náboženskou orientaci. Jinou a dle mne podstatně lepší a levnější a pro obyvatelstvo výrazně bezpečnější cestou by pak bylo nepodporovat migraci, ale stávající obyvatele České republiky, přistoupit k podpoře rodičovství a malých dětí. Chtělo by se to alespoň trochu poučit z historie, neposuzovat minulost ideologicky, ale s rozumem, nepřijímat neprověřené koncepty, které mohou ohrozit obyvatele.

Karol Hrádela: Chtělo by se to alespoň trochu poučit z historie, neposuzovat minulost ideologicky
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Vyjádření publicisty Hvížďaly.

Přídavky na děti byly původně zavedené v roce 1922. Do roku 1945 náležely pouze na děti státních zaměstnanců, od roku 1945 na všechny děti bez ohledu na příjem kohokoliv. Příjmový limit byl zaveden v roce 1959. Výrazněji se zvyšovaly v roce 1968, kdy též došlo ke zrušení vazby jejich výplaty na příjem oprávněné osoby, 1972, 1979, 1982 a 1986. Zvýšení přídavků by asi samo o sobě k zvratu tehdejšího negativního populačního vývoje nepostačilo.

Došlo by pouze k menšímu navýšení porodnosti v důsledku většího počtu mladých lidí narozených po osvobození. Začaly se ale navíc poskytovat i relativně výhodné novomanželské půjčky od dubna 1973. Počet narozených dětí pak byl nejvyšší v roce v roce 1974. Pak již nešlo o podporu, ale spíše o udržování stávajícího stavu a k tak velké podpoře mladých již u nás nedošlo. Kombinace různých opatření včetně zrušení vazby přídavků na děti na příjem oprávněné osoby (znovu vázání zavedeno v roce 1995) přispělo dle mého názoru k nárůstu porodnosti. Tento rapidní nárůst nelze svádět na důsledky porodnosti po skončení druhé světové války, byť i ta mohla být částečně ovlivněna tím, že od roku 1945 do roku 1959 byly přídavky přiznávané bez ohledu na výši příjmu oprávněných nejen státních zaměstnanců, ale i pojištěnců uvedených v zákoně 154/1945 Sb., o rodinných přídavcích.

Zrušení novomanželských půjček v roce 1991 pak logicky výrazně přispělo k snižování porodnosti. To, co se nyní vydává za novomanželské půjčky a co navazuje na dřívější Úvěr 150, Úvěr 200 a Úvěr 300, se dotýká pouze velmi malé části obyvatel.

Nelze se divit poklesu porodnosti. Maximální výše přídavků na děti jenom u omezeného počtu dětí ve výši maximálně 700 Kč na jedno dítě uvrhává řadu rodin do sociálně obtížných situací. Když nebudou mít děti, budou se mít rodiče mnohdy výrazně lépe. Tento logicky správný závěr poškozuje společnost jako celek. Uzavření pouze několika desítek „novomanželských“ smluv ročně nepostačuje ke změně antipopulačního společenského klimatu. Populační úspěch začátku 70 let nemůžeme, i když by to bylo politicky výhodné, svádět jen na to, že dorůstaly děti počaté nedlouho po osvobození v roce 1945. Vazba sociálních opatření na porodnost je více než zřejmá a dle mne pro vyřešení demografického vývoje výhodnější než tzv. „nezbytná migrace“.

Poučme se. Neprotěžujme jiné na úkor našich spoluobčanů. Nezapomeňme, že negativní vývoj porodnosti po roce 1989 byl charakterizován především prudkým poklesem počtu narozených dětí, který započal ne po revoluci, ale až v roce 1992, tj. po zrušení novomanželských půjček. Přes řadu nejistot byl rok 1990 a 1991, kdy ještě trvala dřívější socialistická propopulační opatření, dokonce o něco málo nad porodností roku 1989. Pokles se zastavil až po roce 1996. Úhrnná plodnost klesla z 1,89 v roce 1990 na 1,18 v roce1996. Počet živě narozených kles o více než čtvrtinu z 130,5 tis. v roce 1990 na 90,5 tis. v roce 1996. Postupný mírný nárůst porodnosti začal po vzniku vlády Miloše Zemana. Trval až do roku 2008. Přes mírné vylepšování situace za vlády Miloše Zemana, ale i jeho nástupců, a to včetně pravicových, k zásadní změně nedošlo. Nyní navíc vymíráme. Od roku 2008 (119 570 narozených) porodnost s drobnou odchylkou roku 2014 (109 860 narozených - kéž by šlo o trend) stále klesá. 130 564 dětí se od roku 1990 u nás již nikdy nenarodilo. Přesto se nedomnívám, že zvyšování porodnosti díky příchodu migrantů je správné řešení. Zvolme jiné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty