Karol Hrádela: Konec vlády jedné strany i v justici

23.05.2019 17:36

Justice se po dlouhé době stává problémem, o kterém se hovoří, kdy za její nezávislost se demonstruje atd. (1) Osobně považuji nynější tvrzení o ohrožení justice za písek vhozený do očí lidí, aby si lidé nevšímali, o co ve skutečnosti jde. O nezávislost naší justice nejde. Jde snad o moc a o peníze? Naše justice je přesto ohrožena, ale úplně jinak, než se běžně uvádí.

Karol Hrádela: Konec vlády jedné strany i v justici
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Samozřejmě mne nikdo nemůže podezírat, že se domnívám, že svolávání demonstrací má být odplatou za to, že někdo ohrožuje jistou skupinu lidí, že jde o větší (pro někoho i menší) peníze, že nejde o spravedlnost a o lidi.

Jen tak si mimochodem připomínám článek "Babiš: Církevní náhrady jsou příjem a ten se má zdanit"(2).

Nedlouho po jeho zveřejnění a tím i po jednom z nejdůraznějších prohlášení Babiše na téma zdanění církevních "restitucí" svolává student teologie Mikuláš Minář (3) dne 1.12.2017 na 6.1.2018 ustavující schůzi spolku "Milion Chvilek, z.s."(4). Na ní je kromě něj do výboru zvolen i další student teologie Benjamin Roll a třetí člen - Martin Vrba.

Když vláda 10. ledna 2018 vysloví souhlas se zdaněním církevních restitucí (5), dochází ten samý den na soud návrh na vložení dokumentu o spolku do sbírky listin rejstříkového soudu (6). Rozjíždí se zápis spolku do rejstříku. Spolek je zapsán 31. ledna 2018 (proč dávat návrh dříve, co když by návrh ve vládě neprošel?).

Spolek aktivně začal vystupovat proti Babišovi. Na jeho akci vystoupil dokonce i Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, strany, která vznikla po jistém rozkolu v KDU-ČSL v době, kdy bylo zřejmé, že KDU-ČSL jako strana spjatá s církvemi neprosadí církevní restituce. (7)

Jiří Pospíšil jako ministr spravedlnosti zásadním způsobem ovlivnil naší justici. Nyní jeho kádry upozorňují na možné ohrožení justice. Na základě demonstrací a vystoupení Vrchní státní zástupkyně Bradáčové v tisku jsem pochopil, že pokud by zaniklo propojení lidí spojených s předsedou TOP 09 Pospíšilem v naší justici, že by to bylo ohrožení demokracie. Proto je asi nutné chodit na náměstí a bojovat za nezávislou justici ať neohrozíme demokracii a kádry Jiřího Pospíšila. Není vhodné je řešit bez ohledu na jejich výsledky.

Jiří Pospíšil byl ve funkci ministra spravedlnosti dvakrát a to od 4. září 2006 do 8. května 2009 a od 13. července 2010 do 27. června 2012.

JUDr. Pavel Zeman, 5. co do pořadí, je ve funkci nejvyššího státního zástupce od 1. ledna 2011.

Ivo Ištván byl jmenován do funkce Vrchního státního zástupce v Olomouci na návrh pozdější političky TOP 09 a tehdy 3. ministryně spravedlnosti ČR Vlasty Parkanové. Svoji funkci vykonává od října 1997 do 2. listopadu 2007. Tehdy jej nejdříve Jiří Pospíšil odvolal způsobem, kdy mu nedal za pravdu soud, tak jej později znovu od ledna 2011 jmenoval.

Lenka Bradáčová je Vrchní státní zástupkyně v Praze od 30. července 2012. Ministr spravedlnosti Pospíšil ji nestačil jmenovat (8) a tak byl vyvolán silný mediální tlak a Lenka Bradáčová nakonec jmenována byla jeho nástupcem (9).

Údajné ohrožení naší justice, proti kterému se musí bojovat a být ostražití (10), je tak možná spíše než ohrožením justice, ohrožením skutečného či teoretického vlivu jedné politické strany na tuto justici. Z tohoto ohrožení je pak obviňovaná jiná politická síla. Tím se možná kryje, oč se ve skutečnosti jedná. Osobně však chci věřit, že naše justice je nezávislá na jakékoliv politické straně. Z tohoto důvodu pak demonstracím na ochranu justice nerozumím.

Dne 23. 4. 2019 poslanci potvrdili zdanění církevních restitucí (11). Již před tímto hlasováním se vyslovil Babiš pro jejich zdanění, Spolek pak svolává první manifestaci prý pro ochranu justice. Vůbec mu nevadí, že se blíží volby a že fakticky těsně před volbami zasahuje do volební kampaně a podporuje kandidáta na poslance Evropského parlamentu. Ten napadá jak stávající vládu, tak i zdanění tzv. restitucí. Přitom mu nevadí, že lidé chtějí konce vlády jedné strany i v justici a to, ať se měří všem stejně.

Vystupuje se proti Marii Benešové. Nevím z jakých konkrétních prokazatelných důvodů. To, co se jí vytýká, by se až na vztah k prezidentovi Zemanovi, mohlo vyčítat jakémukoliv ministrovi. V té souvislosti mne napadá: Kdopak byl od 15. ledna 1999 až do 29. září 2005 Nejvyšší státní zástupkyní, tj. i v době stíhání bývalého ministra Miloše Zemana Ivo Svobody, kdo zastával funkci, když musel ministr a místopředseda ČSSD abdikovat a kdo ji zastával i tehdy, když jej v listopadu 1999 zatkla policie? Kdo se nebál jít proti mocným?

Kdo vlastně ohrožuje justici? Kdo se bojí ztráty vlivu v ní? Kdo chce chránit staré pořádky? Proč mne napadá: Konec vlády jedné strany i v justici (v širším smyslu).

Poznámky:
(1) ZDE
(2) ZDE
(3) ZDE
(4) ZDE
(5) ZDE
(6) viz údaje ze spolkového rejstříku dostupné na webu justice.czc - ZDE
(7) ZDE
(8) ZDE
(9) ZDE
(10) ZDE
(11) ZDE
(12) ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …