Karol Hrádela: Musím se vyjádřit k prohlášení režiséra Stracha

15.10.2017 12:45

Obvykle se nechci vyjadřovat k politice. Když mám pocit, že se neuvádí důležité údaje jako v příspěvku, který považuji za volební propagaci lídra kandidátky KDU-ČSL v mém městě, tak jako právník musím.

Karol Hrádela: Musím se vyjádřit k prohlášení režiséra Stracha
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Řídím se slovy podobným slovům slibu mladších kolegů. Ti v Praze na mé Alma mater slibují, že budou pracovat ne pro špinavý zisk, ani pro prázdnou slávu, ale pro to, aby byla šířena pravda a aby se jasněji skvělo její světlo, na němž spočívá blaho lidského rodu, že budu dodržovat zákony a bojovat za spravedlnost. Nemohu mlčet, když pozoruji, že se neříká vše. A tentokrát se proto musím vyjádřit k prohlášení režiséra Stracha. Doufám, že výjimečně, že se nám v budoucnosti budou předávat veškeré relevantní skutečnosti, a to nejen o dotacích ale zejména o tom, co může ovlivnit zásadním způsobem život našich dětí a vnoučat (pokud se jich dožiji), že se nebudou lidé slovně ohánět bojem s korupcí, a přitom nepodpoří omezení dopadů možného obchodu s anonymními vlastníky ve věci lithia (či spíše rubidia či ještě spíše vojenského materiálu vysoké kvality) atd. Proto se vyjadřuji. Písmeny jsem označil slova pana režiséra a k nim dal komentář.

a) Chci dosvědčit, že toho muže na fotce znám už dlouhý čas.

- Chci dosvědčit, že tohoto muže osobně neznám, a proto jej posuzuji podle skutků, a ne podle řečí či jako ptáka podle peří.

b) Chci dosvědčit, že byl čtyři roky skvělým ministrem kultury.

- Chci dosvědčit, že můj názor na kvalitu výkonu jeho funkce je poněkud odlišný, ale sebekriticky přiznávám, že když by moji činnost a ekonomické zájmy mohla ovlivnit jeho přízeň, že nevím, zda bych byl tak zásadový a nedospěl ke stejným závěrům, jako pan režisér.

c) Chci dosvědčit, že je to muž pevných a mravních postojů.

- Chci dosvědčit, že nemám rád přeběhlíky, že si vážím těch katolických kněží, kteří slouží svému Bohu a neopouští tuto službu pro pozemské důvody a obětavě pomáhají všem a překonávají problémy a obtíže, které jim toto přináší.

d) Chci dosvědčit, že se spolu modlíme Otčenáš.

- Chci dosvědčit, že se s panem ministrem nemodlím Otčenáš, ale vážím si všech, kteří upřímně, ať potichu či nahlas, říkají jeho slova, tak jako mnohé generace před nimi. Z nich mne zaujalo: "et ne nos indúcas in tentatiónem; sed líbera nos a malo." česky "A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého." a řídí se bez ohledu na útrapy Přikázáním včetně toho desátého: Nebudeš dychtit po ženě svého bližního. Nebudeš toužit po domě svého bližního ani po jeho poli ani po jeho otroku ani po jeho otrokyni ani po jeho býku ani po jeho oslu, vůbec po ničem, co patří tvému bližnímu.

e) Chci dosvědčit, že pomohl české kinematografii jako málokdo, protože prosadil nový zákon.

- Chci dosvědčit, že znám jako profesionál spoustu nových zákonů, které hodně poškodily tuto zemi, kdy se často s nostalgií vzpomínalo na dřívější právní úpravu.

f) Chci dosvědčit, že bez něj by AP2 asi nevznikl.

- Chci dosvědčit, že chápu, že by bez pana ministra třeba některé počiny nevznikly a talent pane režiséra by byl omezován. Společnost Marlene Film Production, s.r.o., která vznikla v červnu 2014 a v letech 2015-2016 produkovala film režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně 2 dostala v roce 2016 dotaci 400 000, -- Kč. Ani propojená společnost Marlene Film, s.r.o. však nepřišla zkrátka. Ta dostala od Státního fondu kinematografie patřícího do působnosti Ministerstva kultury v roce 2014 dotaci, samozřejmě zcela spotřebovanou, ve výši 3 396 681,00 Kč. Možná po lithiu již dotace ani nebudou nutné.

g) Chci dosvědčit, že Daniel Herman je slušný člověk.

- Chci dosvědčit, že kritéria slušnosti má každý nastavená poněkud odlišně. Já nemám moc rád, pokud někdo propaguje svého příbuzného, který přispíval až do návštěvy Mezinárodního červeného kříže nadšené po návštěvě z podmínek v táboře do cenzurovaného časopisu v koncentračním táboře, který přestal po této návštěvě vycházet. Spíš bych očekával, že slušný člověk respektující své povinnosti bude místo svého příbuzného propagovat lidi, kteří něco pro šíření české kultury udělali. Předpokládal bych, že například připomene Marii Peter, operní pěvkyni, která na světových pódiích zpívala Mařenku z Prodané nevěsty v českém jazyce a později učila českou operu i své následovníky, ženu, které k nynějším 100. narozeninám přál i holandský král a další osobnosti. Škoda, že v České republice šiřitelku české kultury v zahraničí nikdo nepřipomenul. Třeba to má ale politické důvody a nehodilo by se to Sudetendeutsche Landsmannschaftu. Vždyť v těžkých dobách pomáhala Čechům a konec konců její teta jako odbojářka skončila ve fašistickém koncentráku.

h) Chci dosvědčit, že kdo říká opak (Ovčáčku?) je vůl.

- Chci dosvědčit, že existuje české přísloví: Každý soudí podle sebe.

i) Chci... přeju si... aby mě právě takoví lidé jako on zastupovali.

- Chci ... přeji si, aby mne zastupovali lidé, kteří zůstanou věrni svému slibu, budou bez ohledu na útrapy, hrozby a rizika sloužit své zemi a kteří zabezpečí, že peníze z veřejných zdrojů budou poskytovány všem za rovných podmínek a nebudou vznikat o tom pochybnosti.

Karol Hrádela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.