Kateřina Nechvílová: Co tady s Melem Gibsonem?

26.06.2014 15:32

Karlovarský červený koberec letos ozáří padlá hvězda Mela Gibsona, který v posledních letech proslul rasistickými a šovinistickými výroky.

Kateřina Nechvílová: Co tady s Melem Gibsonem?
Foto: Hana Čechová
Popisek: Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Chceme tolerovat rasismus a homofobii?

Pořadatelé největšího českého filmového festivalu mají zřejmě radost, že sehnali hollywoodskou celebritu. Herec, režisér a producent Gibson má radost, že ačkoli ho pro jeho šovinistické výroky odsoudil téměř celý Hollywood, stále se najde místo, kde jsou lidé ochotni pro pár třpytek hvězdného prachu nad jeho neduhy přivřít oči. V Karlových Varech by měl letos převzít cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Gibson má za sebou těžké období. V roce 1991 se v rozhovoru pro El País projevil jako homofob. Později se veřejně přiznal k alkoholismu a také prohlásil, že trpí maniodepresivní psychózou. Provalilo se, že řídil opilý a následně policistovi, který jej zastavil, nadával do „ židů, kteří mohou za všechny války na světě". Později jeho expřítelkyně zveřejnila nahrávku telefonátu, kde na ni Gibson křičí, že „až ji znásilní parta negrů, bude si za to moci sama". Toutéž přítelkyní byl obviněn z domácího násilí. V uveřejněné telefonní nahrávce jí násilím skutečně mnohokrát vyhrožuje.

Média následně Gibsonova slova vzala a v mediálním prostoru obracela ze všech stran jako bizarní hračky. Krom jiného tak vyvolala hromady polemik nad tenkými hranicemi přílišné politické korektnosti veřejně exponovaných osobností. Slon v porcelánu Gibson totiž většinu ostudných výroků pronesl v afektu, rozhodně prý nepočítal s tím, že se stanou veřejnou záležitostí a váhu svých slov si prý uvědomil až pozdě. Internet ovšem podobné perly miluje a skýtá spoustu prostoru, jak s nimi naložit. Gibsonova slova se tak stala součástí mnoha vtipných koláží, nadávky zachycené na telefonu například pronáší na bulvárním serveru Buzzfeed.com roztomilá malá koťátka. Naposledy se do této ulepené diskuse namočil herec Gary Oldman, když se kolegy Gibsona zastal slovy „jestlipak onen policista taky někdy v návalu vzteku nepronesl nějaký ten malý rasismus, co?" a dodal, že se není až tak čemu divit, když Gibson prožil celý život ve městě „ovládaném židy", čímž myslel Hollywood. V rámci varování před přílišnou politickou korektností jakoby však Oldman nenápadně (a snad i nechtěně) vyhlásil: „všichni jsme přece někdy latentní rasisti, tak z toho nedělejme takovou vědu". Následně se omluvil všem, jichž se jeho výrok mohl dotknout.

I Gibson se omlouvá. Problém je, že se musí omlouvat často a jeví se tak v tomto ohledu jako nesvéprávný blbec. Opakovaně něco plácne a později se obhajuje tím, že tak učinil pod vlivem alkoholu. Každý, kdo se někdy opil, ale přece ví, že alkohol zbavuje zábran, rozvazuje jazyk a povzbuzuje k upřímnosti. Do hlavy mu ovšem nikdo nevleze.

Mohli bychom nad celou touto pseudokauzou pravděpodobně mávnout rukou, ale na druhou stranu – pokud má karlovarský festival fungovat jako oslava a propagační prostor filmu – nebylo by mnohem lepší, kdyby si prostě podobně kontroverzních osobností raději nevšímal, než je vyznamenával? I přesto, že jako lákadlo k návštěvě festivalu Gibsonovo jméno pravděpodobně slouží dobře.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.