Kateřina Nesrstová: Otevřeme dveře dokořán pěstování GMO v ČR, i když nemusíme?

16.01.2015 9:39

Evropský parlament zveřejnil dokument, který by měl dát členským státům pravomoc rozhodnout o zákazu pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) na svém území.

Kateřina Nesrstová: Otevřeme dveře dokořán pěstování GMO v ČR, i když nemusíme?
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců dlouhodobě vnímá vstup GMO do zemědělství jako nevhodný a odmítá geneticky modifikované plodiny, neboť nejsou v souladu se základními principy ekologického zemědělství (EZ). Upozorňuje, že rozšíření pěstování geneticky modifikovaných plodin má negativní bezprostřední vliv na biodiverzitu dané lokality. Další z důvodů, který by měl zajímat zejména spotřebitele, je riziko zvýšení ceny bioprodukce.

Ekologičtí zemědělci produkují suroviny, z nichž jsou následně vyráběny biopotraviny. Veškerá ekologická produkce prochází náročnou certifikací i systémem kontrol. „V případě, že dojde k rozšíření pěstování geneticky modifikovaných plodin na území České republiky, reálně hrozí také zvýšení cen biopotravin v důsledku vyššího rizika možné kontaminace GMO. Ekologičtí sedláci tak pravděpodobně budou nuceni dokládat rozbory, že je jejich produkce tzv.: GMO free, a tudíž nedošlo ke kontaminaci. Potřeba takových zkoušek navíc se pak negativně projeví na ceně. Zmíněný rozbor je pochopitelně poměrně finančně náročný a v současné době není běžnou praxí jej dělat,“ vysvětlila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Cena však není pouze to, co má spotřebitele zajímat. Ekologické zemědělství umí vypěstovat pomocí šetrných agronomických postupů kvalitní produkci. Systém EZ přitom umožňuje soužití zemědělských plodin spolu s dalšími organismy, které prostředí pole tradičně obývají. Zachování biologické rozmanitosti na orné půdě je pro udržení její kvality velmi významným faktorem. Používání drastických chemických přípravků, bez kterých se pěstování GMO (v případě herbicid rezistentních plodin, které jsou dnes nejrozšířenější) neobejde, je z dlouhodobého hlediska neudržitelné.

„Je prokazatelné, že pěstování geneticky modifikovaných plodin je výhodné zejména na rozsáhlých plochách. Tyto pak po několika sezonách zůstávají bez života. Sice zmizí plevele i škůdci, ale spolu s nimi vše ostatní, přežije jen monokultura. Následné znovuobnovení přirozeného života na takových polích bude vyžadovat nemalé úsilí,“dodala Kateřina Nesrstová.

Ekologičtí zemědělci se nebrání diskuzi na téma GMO na odborné úrovni. Do té doby však preferují postoj předběžné zdrženlivosti. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců apeluje, aby Česká republika prostřednictvím nabyté pravomoci upravila své záměry zemědělské politiky a geneticky upravené organismy vyloučila ze zemědělství, nebo alespoň zpřísnila jejich používání a dbala na informovanost spotřebitelů. Informovanost konzumentů potravin pokulhává už dnes. Zatímco na etiketách produktů rostlinného původu se zákazník dočte, zda jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných surovin, u živočišné produkce tomu tak není. „Dnes se až na výjimky nemáte šanci dozvědět, zda dojnice či nosnice, jejichž mléko pijete a jejichž vejce konzumujete, byly krmeny potravou obsahující GMO. Výjimkou jsou produkty ekologického zemědělství a výrobky, které mají využívání či produkci geneticky modifikovaných plodin striktně zakázanou jak v rostlinné, tak v živočišné produkci,“ upřesnila Kateřina Nesrstová.

Využití GMO plodin (mimo systém EZ) je v krmivářství časté, neboť je levnější. Maso a živočišné produkty ze zvířat krmených GMO jsou považovány za bezpečné. Připomínáme jen, že před půl stoletím byl za neškodný považován i insekticid DDT.

Poznámky:

Pěstování GM plodin

• Ze zemí EU se GM plodiny pěstují ve Španělsku, České republice, Rumunsku, Portugalsku a Slovensku; celkově naploše odpovídající rozloze 0,21 % celoevropské výměry orné půdy. zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/MZe_letak-GMO.pdf

• Úplný přehled vydaných povolení a posuzovaných žádostí o uvádění GM rostlin na trh v Evropské unii jek dispozici na http://www.bezpecnostpotravin.cz/gmo-aktualni-informace.aspx#sthash.EuebJ1FB.dpuf Údaje pocházejí ze stránek Evropské komise, Generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitele, a dále z databáze Cartagenského protokolu o biologické bezpečnosti - Biosafety Clearing House. Tabulky jsou přehledně uspořádány podle druhu plodiny (kukuřice, sója, bavlník, řepka), dále jsou zahrnuty i okrasné rostliny (GM karafiáty).

Označování GM potravin a krmiv

• Balené produkty sestávající z GMO nebo je obsahující, potraviny vyrobené z GMO nebo krmiva vyrobená z GMO, které jsou uvedené na trh v souladu s právními předpisy Společenství, musí mít na etiketě uvedena slova „Tento produkt obsahuje geneticky modifikované organismy“ nebo „Tento produkt obsahuje geneticky modifikovaný/ou/é (jméno organismu/organismů)“.

• Označování se nevztahuje na potraviny obsahující GMO, jehož podíl v jednotlivých složkách nebo v jednosložkové potravině není vyšší než 0,9 % za předpokladu, že přítomnost tohoto materiálu je náhodná nebo technicky nevyhnutelná. Povinnost označovat GM potraviny a krmiva mají samozřejmě i dovozci. Například výrobcům z Kanady a USA, kteří vyvážejí do EU, tak vznikají dodatečné náklady na označování. Ve výše uvedených státech a dalších zemích světa není označování GM potravin a krmiv povinné.

zdroj:http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/prilohy/Oznacovani_GM_plodin.docx

Podrobnosti dokumentu EU - http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2015-0004+0+DOC+XML+V0//CS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…