Klub mladých politologů: Mladí z ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, Pirátů, STAN a TOP 09 podpořili společný program

28.03.2019 13:40

Náš spolek už několik let spolupracuje se středoškoláky a vysokoškoláky v rámci řady vzdělávacích aktivit. Procestovali jsme celou republiku a zjišťovali, proč mladé lidi politika téměř vůbec nezajímá.

Klub mladých politologů: Mladí z ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, Pirátů, STAN a TOP 09 podpořili společný program
Foto: politologové.cz
Popisek: Youth, speak up! - logo

„Došli jsme k závěru, že kromě mezer ve vzdělávacím systému se mladí prostě nedokáží s politiky personálně ani tematicky ztotožnit, že si tyto dvě skupiny nerozumí. A tak jsme se zeptali našich vrstevníků, kteří za sebou mají úspěšné a inspirativní pracovní projekty z celé řady oborů, co by změnili, kdyby se na chvíli stali politiky. Vzniklo z toho 21 zajímavých nápadů, pod které se podepsaly mládežnické organizace a mladí politici ze sedmi parlamentních stran. Dnes představujeme první čtyři, na kterých začneme společně pracovat,“ říká Jana Soukupová, koordinátorka projektu Youth, Speak Up! a spoluzakladatelka spolku Klubu mladých politologů, který projekt zaštiťuje.

Pohodlně. Digitálně!

„O digitalizaci v České republice se dokážeme hlasitě bavit, ale máme tendenci končit na povrchu populárních témat. Státní správa využívá stovky systémů, které spolu nespolupracují a vyřizování na úřadech proto trvá. Žádáme zásadní zjednodušení systémů státní správy a jejich přístupnost bez nutnosti návštěvy úřadu. S naší firmou se můžeme snažit o lepší dopravní situaci, ale o co náš život zlepší, když lidé nebudou muset cestovat kvůli žádosti o novou občanku, založení živnosti nebo přihlášení nového vozu. Už je na čase vyměnit tyto „pochůzky“ za on-line řešení,“ uvedl Ondřej Krátký, spoluzakladatel společnosti Liftago.

Jdeme si za svým vědeckým snem!

„Pokrok a průlomové objevy se nacházejí za hranou komfortní zóny. Aby se česká věda mohla rozvíjet a držet krok se světem, je třeba nebát se riskovat. K tomu je však zapotřebí vytvořit takové podmínky, aby mladí lidé měli motivaci zůstávat ve vědě a zároveň existoval finanční polštář, který by financoval inovativní a riskantní výzkumné projekty,“ říká Jan Hrabovský, vědec a spoluzakladatel spolku Alumni scientiae bohemicae.

Planetu máme jen jednu!

„Jsme generací, která musí aktivně řešit environmentální problémy, ke kterým patří i zacházení s plasty, neboť ovlivňují naše zdraví a jejich nadprodukce významně zatěžuje životní prostředí, ve kterém žijeme. Musíme přijmout zodpovědnost za sebe i za život budoucích generací a postupně přijmout potřebná opatření. Proto žádáme právní úpravu, která by obchodům s potravinami zadala povinnost informovat své zákazníky o škodlivosti plastů. Cílem takové úpravy je zvýšení informovanosti a podpora změny spotřebního chování,“ zmiňuje Hana Fořtová, zakladatelka společnosti Frusack.

Nevypustíme duši!

„Každý čtvrtý člověk si během života projde nějakým duševním onemocněním. Zhruba 20 % dětí ve věku 13-18 let má nějaké psychické obtíže. 50 % chronických duševních onemocnění se poprvé projeví do 14. roku života, 75 % všech chronických duševních onemocnění do 24. roku života. Mladá generace je významnou rizikovou skupinou, přesto se ve školách neklade důraz na péči o duševní zdraví a služeb pro děti a mladé lidi, kteří mají duševní obtíže, je žalostně málo. Žádáme proto, aby se prevence duševních onemocnění a podpora duševního zdraví staly nedílnou součástí vzdělávacího procesu. V péči o nemocné by pak měl být kladen důraz na lidská práva a těžiště péče by se mělo z velkých psychiatrických nemocnic přesunout do komunity,“ dodává Marie Salomonová, zakladatelka sdružení Nevypusť duši.

Tyto návrhy a v budoucnu i další z 21 bodů má projekt ve spolupráci se zástupci mládežnických organizací politických stran v úmyslu převést do společenské reality. Youth, Speak Up! podporují: Mladé ANO, Mladí lidovci, Mladí občanští demokraté, Mladí sociální demokraté, mSTAN, Piráti vzhledem k mladému charakteru strany jako celek a TOP tým. Celý projekt zaštítili i poslanci z jednotlivých stran, kteří se chtějí s mladými komunikovat a pracovat spolu s nimi na konkrétních opatřeních vycházejících z programu „21 bodů pro 21. století“.

„Dalším krokem je vznik čtyř pracovních skupin na výše zmíněná témata zde v Poslanecké sněmovně. Do skupin se zapojí poslanci, mládežnické organizace i odborná veřejnost. Cílem projektu Youth, Speak Up! je tyto body naplnit a dokázat, že politika se dá dělat i jinak – ve spolupráci s mladými lidmi, kteří by měli ovlivňovat podobu světa, ve kterém budou právě oni žít,“ dodává Soukupová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …