Křesťané za přijetí syrských uprchlíků

21.12.2014 7:30

Jako křesťané různých českých církví vyjadřujeme svou solidaritu se syrskými uprchlíky a připojujeme se tak k jednotlivcům, iniciativám a organizacím, které tak v České republice již učinily.

Křesťané za přijetí syrských uprchlíků
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

V situaci, kdy je přibližně 2, 5 milionu Syřanů na útěku vystaveno ohrožení života a alarmujícím podmínkám uprchlických táborů, je odmítnutí přijmout několik stovek uprchlíků na české území s poukazem na nepřipravenost České republiky nesmyslné, alibistické a cynické. Povážlivé je také vytváření atmosféry strachu z nezvladatelného přílivu migrantů, ke kterému se uchylují někteří představitelé médií i vlády. Reálná čísla ukazují, že celkové počty migrantů, kteří v poslední letech přicházejí na naše území, jsou naprosto mizivé. Neztotožňujeme se s postojem části české veřejnosti, která vnímá uprchlíky především jako hrozbu.

V době, kdy se klady i zápory globalizovaného světa týkají nás všech, nemůžeme zavírat oči před problémy v jiných státech světa, jakoby se nás netýkaly. Takový postoj nejen odporuje křesťanským i humanitním ideálům, ale je krátkozraký i z praktického hlediska. Demokracie obehnaná zdí přestává být demokracií. Situace syrských uprchlíků neznamená jen mnoho osobních tragédií, ale i šanci pro Evropskou unii a státy České republiky učit se vytvářet politiku globalizované solidarity v době, kdy je pro nás globalizace ekonomiky a komunikace samozřejmostí.

- Vyzýváme českou vládu, aby přehodnotila svůj postoj a vedle potřebné pomoci přímo na místě, kterou již poskytuje, přijala nejvyšší možný počet syrských uprchlíků na území našeho státu.

- Vyzýváme všechny církevní představitele, kteří se již dříve vyjádřili na podporu lidí trpících v Sýrii, aby byli ve svém postoji konsekventní, využili svého vlivu k tlaku na politické představitele státu i směrem k veřejnosti a důrazně vystupovali za přijetí syrských uprchlíků na naše území.

- Odmítáme jakékoli podmiňování pomoci uprchlíkům jejich etnickou nebo náboženskou příslušností. Rozdělovat potřebné podle víry či etnika odporuje humanistické tradici i duchu ústavy České republiky. Stejně tak je v zásadním rozporu s biblickým svědectvím i křesťanskou tradicí omezovat pomoc bližním pouze na spoluvěrce.

- Vyjadřujeme tímto svůj souhlas s požadavky celoevropské kampaně Europe Act Now, kterou v České republice podporuje Organizace na pomoc uprchlíkům a která požaduje na celoevropské úrovni prosazení tří základních opatření: zajistit uprchlíkům bezpečnou cestu do Evropy; ochránit uprchlíky přicházející k evropským hranicím (po souši či na moři); sloučit rodiny rozdělené krizí.

Za iniciativu Za církev sociálnější Filip Outrata, Jan Černý, Jakub Ort, Tomáš Trusina, Jan Wagner, Jan Bierhanzl

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…