Kverulant píše poslancům: Stát má normy poskytovat zdarma

26.09.2019 16:18

Stát vydává normy. Tyto normy však neposkytuje veřejnosti zdarma, ale vybírá za internetový přístup k nim ročně téměř 100 milionů korun.

Kverulant píše poslancům: Stát má normy poskytovat zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Razima, ředitel neziskové organizace Kverulant

Kverulant je přesvědčen, že závazné normy má stát veřejnosti poskytovat zdarma, a o to už dlouho usiluje kauze Povinné normy má stát poskytovat zdarma (ZDE). Kverulantovo usedavé upozorňování na problém přineslo výsledky a Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Českou agenturou pro standardizaci zajistilo na začátku roku pro dodavatele veřejných zakázek bezplatný on-line přístup nejprve k osmi technickým normám o elektronické fakturaci. Později byly pro bezplatný přístup uvolněny další normy (ZDE).

Počátkem roku Sněmovna schválila usnesení, kterým žádá Vládu, aby podnikla nezbytné kroky k zajištění veřejné dostupnosti všech technických norem, pro uplatnění principu rovnosti před zákonem a dostupnosti práva (ZDE). O té doby se však nic, co by znamenalo skutečný konec jedné absurdity, nestalo. Proto dnes Kverulant.org zaslal všem zákonodárcům dopis, ve kterém jim připomíná jejich usnesení a žádá další pokrok.

Ing. Vojtěch Razima
zakladatel a ředitel Kverulant.org, o.p.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…