Ladislav Jakl: Jsem kuřák!

17.10.2015 18:05

Jsem kuřák. I když jsem nikdy v životě nekouřil. John Kennedy také nikdy nebydlel v Berlíně, a přesto zvolal své „Ich bin ein Berliner“, aby vyjádřil svou podporu lidem, žijícím ve městě v totální blokádě.

Ladislav Jakl: Jsem kuřák!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Ti lidé, kteří chodili s transparenty Je suis Charlie, se také všichni nejmenovali Karlové a ani nekreslili urážlivé karikatury, přesto chtěli právě takto vyjádřit svou účast se zavražděnými redaktory týdeníku Charlie Hebdo.

Dnes si výraz účasti, podpory a solidarity zaslouží kuřáci. Nemusíme s nimi sdílet jejich zálibu, ba dokonce nám může přijít i nemilá, jako se někomu mohou příčit hanlivé kresby. Ale jsou to naši spoluobčané, kteří se souhlasem majitelů podniků konzumují legální zboží. Přesto mají být šikanováni, protože teď jsou v budování dokonalého světa zrovna na řadě. Zakazovači vědí nejlépe, jak máme žít. A vybírají si jednu skupinu po druhé. Kdo přijde na řadu příště? Třeba zrovna ten, kdo tvrdí, že se ho zákaz kouření v restauracích netýká.

I ten by ale dnes měl zvolat své Jsem kuřák. Protože jde o víc než o kouření. Jde o víc než o svobodu podnikání, o svobodu poskytovat služby těm, kteří je dobrovolně přijímají. Jde o to, že necháme-li na sobě štípat dříví dnes, zítra budeme na třísky my sami, ne to dříví.

Nikdy jsem nekouřil. Ale dnes musím zvolat nahlas: JSEM KUŘÁK. Kdo se přidá?

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…