Ladislav Žák: Divokým Kurdistánem…

28.09.2014 10:35

Je sobotní podvečer a to je čas filmových májovek. Tentokrát je to dílko zvané Divokým Kurdistánem. Pokud ho člověk shlédne, vyslechne několik dialogů a porovná si, co se o Kurdistánu, Kurdech, Jezídech, Arabech, Chaldejcích, Turcích a Angličanech dozvíme z filmu podle předlohy autora, který nikdy nevytáhnul paty z Německa, oproti tomu, co aktuálně produkují čeští politici a novináři zhruba o půldruhého století později, nelze se ubránit dojmu, že Karl May věděl o podmínkách v Kurdistánu daleko více a také dokázal daleko více sdělit.

Ladislav Žák: Divokým Kurdistánem…
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Je to opravdu k smíchu, jak černobíle nám jsou popisovány procesy zdaleka nejen na území Kurdistánu. Jednou to jsou teroristé, jedou oběti, teď právě jsou bojovníky proti Islámskému státu a fasují od nás zastaralou munici. Naši politici hned přispěchali se sdělením, že dostali výhružné dopisy jménem teroristů s neznámým bílým práškem a tváří se přitom jako kdyby byli pod palbou. Celé to nese znaky toho, že to nějaký snaživý idiot udělal na objednávku v rámci nějaké absurdní P.R. Možná by bylo lepší, kdybychom se od nich konečně dozvěděli, kolik bojovníků Islámského státu bylo Západem v posledních letech zverbováno, vycvičeno a vyzbrojeno v rámci podpory takzvané syrské protiasadovské opozice. Na druhou stranu je pravda, že úrovně těch českých bojovníků proti terorismu, kteří bojovali proti islámu nepojízdným transportérem před Svobodnou Evropou, který tam jen brzdil dopravu, asi těžko dosáhnou. A to i přesto, že mnozí z nich jsou tady u koryta po těch letech zase.

Zahraniční politika naší země se řídí heslem, že nepřátelé našich nepřátel jsou našimi přáteli, něco jako když se v onom starém vtipu Brežněv rozhodl, že SSSR podpoří Pepsi Colu, protože je největším nepřítelem symbolu imperialismu, kterým je firma Coca Cola. Kdyby se alespoň tvůrci naší politiky řídili poučkou z Limonádového Joea, která říká „padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina“, ale oni se nás pořád snaží utvrzovat v nějakém zásadním postoji, který za pár dní změní, když se ve Washingtonu změní vítr.

Brzo dojde k tomu, že se ozvou hlasy, že válka s Islámským státem se nedá vyhrát bez Ruska a ostatních států BRICS. Bombardování Islámského státu je jenom nástrojem toho, jak vyhnat jeho bojovníky nejen do Evropy a do Ruska, ale i do ostatních citlivých lokalit, mimo jiné i do čínských a indických islámských komunit. Je čas sbírání kamenů a je čas jejich rozmetání… Přesně podle tohoto prastarého a moudrého vzorce jednání postupují USA. Nelze je z toho vinit, dělají kroky ve svém zájmu a vedou si dobře… Jakmile se hlas o potřebě komunikace s Ruskem ozve z Bílého domu, bude to neklamný signál, že bojovníci Islámského státu jsou usazeni na svých místech mimo USA. Kdo jiný pak bude muset ohroženou a vyděšenou Evropu ochránit, když ne hodný strýček Sam. A Rusové tu globální dobrotu zase nepochopí…

To, co je na tom nejsmutnější, je role užitečného idiota pro EU, která ji hraje s vervou a ještě se přitom tváří jako tvůrce dějin. Jak vypadá role užitečného idiota v pralesní lize politické periférie, můžeme vidět při pohledu na jednání Černínského paláce. Roli hostující hvězdy přitom sehrává Karel Schwarzenberg.

Mimochodem slyšel jsem, že na Vánoce nebudou žádné rachejtle, protože v Číně všechny ohňostroje spotřebovali, když oslavovali zavedení ekonomických sankcí EU vůči Rusku…

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…