Libor Dvořák: Olympiáda v Soči bude

05.01.2014 13:41

Rizika konání zimní olympiády v Soči v neklidném kavkazském regionu byla evidentní už před sedmi lety, kdy Rusko a konkrétně lázeňské město Soči olympijskou nominaci získalo.

Libor Dvořák: Olympiáda v Soči bude
Foto: red
Popisek: Rusko

Jak upozorňuje britský list Guardian, už tehdy byly zřejmé tři faktory, které mohou situaci na olympiádě zkomplikovat – značná pravděpodobnost západního bojkotu (který už začal), neexistence infrastruktury (která byla naopak za cenu obrovských nákladů vybudována), ale především, a teď z Guardianu citujme „riziku teroristických útoků, jejichž aktéry přitahují všechny velké světové sportovní akce, v ruském případě ovšem riziku znásobenému důsledky čečenských válek. Za Jelcinovy a Putinovy chyby v tomto regionu byla už zaplacena vysoká cena, a tak jen doufejme, že po olympiádě v Soči se ještě nezvýší“.  

Domácí i zahraniční experti se většinou nedomnívají, že severokavkazští teroristé by zaútočili přímo na Soči, protože tam budou bezpečnostní opatření velmi tvrdá, ale mohou se soustředit na takzvané měkké cíle, tedy na města v okolí. V této souvislosti se připomíná především teroristický útok ve správním centru nedávno zřízeného Severokavkazského federálního okruhu Pjatigorsku, který těsně předcházel útokům ve Volgogradu a významnější pozornost mu nebyla věnována jen proto, že počet obětí nebyl masový. Teroristé však právě nejen ve Volgogradě, ale i tady naznačili, že mají dostatek útočníků včetně sebevražedných, slušnou organizační strukturu a hlavně odhodlání se nevzdát. Ostatně ze samotného Volgogradu do Soči je to necelých 700 km, tedy pár hodin cesty vlakem nebo autem…  

Pokud jde o bojkot olympiády v Soči ze strany světových politiků, vyhlásili ho zatím prezidenti čtyř zemí světa včetně Baracka Obamy a někteří vysocí představitelé EU. To je sice pro Putina nepříjemné, ale pokud klání v Soči nebudou bojkotovat přímo sportovci, jako to bylo v letech 1980 a 1984 v Moskvě a Los Angeles, nemusí tím být hodnota samotných soutěží nijak poznamenána. Největším problémem jsou proto v tuto chvíli skutečně nesmlouvavé teroristické aktivity v Rusku. Ty se v posledních letech dostaly tak trochu do pozadí zájmu – bohužel možná proto, že jsou ne-li denním, pak alespoň častým chlebem ruského obyvatelstva. V předvečer sočské zimní olympiády se tak ukazuje, že nemilosrdný boj Moskvy proti severokavkazským separatistům, orientovaný především na jejich fyzickou likvidaci, je přes svou masivnost nedostatečně účinný. A to jistě není příjemné zjištění.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…