Libor Dvořák: Proti „ozbrojené ruské agresi“ vzdoruje Ukrajina na všech frontách

22.04.2015 19:01

Ukrajinská Nejvyšší rada včera přijala prohlášení o „vzdorování ruské ozbrojené agresi“. Tento dokument, pro který hlasovalo 259 poslanců, zobecňuje důsledky vojenského vměšování Ruska do událostí na východní Ukrajině a poskytuje ukrajinské výkonné moci argumenty pro zformulování oficiálních požadavků a námitek vůči jednání Moskvy.

Libor Dvořák: Proti „ozbrojené ruské agresi“ vzdoruje Ukrajina na všech frontách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malá ukrajinská krajanka

„Na Ukrajině máme jen dobrovolníky,“ tvrdí utkvěle Moskva o ruském angažmá ve východoukrajinském konfliktu.

Na tuto stereotypní ruskou lež – a jinak se to nazvat nedá, což ostatně, snad kromě většiny ruských občanů, všichni vědí – autoři dnešního parlamentního prohlášení ukrajinské Nejvyšší rady konstatují:

„Ozbrojená agrese Ruské federace proti Ukrajině začala 20. února 2014, kdy byly zaznamenány první případy narušení rusko-ukrajinské státní hranice ruskými ozbrojenými silami.“

Ve zmíněném dokumentu se podrobně vypočítávají události počátku loňského roku, které v první etapě vedly k ruské anexi Krymu.

Zdůrazňuje se tu například, že ruská státní moc, která nejdřív odmítala přiznat, že uniformovaní, dnes již legendární „zelení mužíčci“ v maskovacích uniformách bez distinkcí, kteří se těsně před obsazením Krymského poloostrova pohybovali po jeho území, byli ruští občané, to dodatečně přiznali – včetně Vladimira Putina ve skandálním televizním dokumentu Krym – návrat do vlasti.

Dnešní prohlášení dále chronologicky popisuje počátek a další vývoj událostí na východní Ukrajině, o nichž se tu výslovně mluví jako o „druhé fázi ozbrojené agrese Ruské federace proti Ukrajině“.

Za agresora Putinovo Rusko ostatně Nejvyšší rada Ukrajiny oficiálně označila už na počátku letošního roku.

Ukrajinský parlament pak v dnešním svrchovaně důležitém dokumentu mezinárodní společenství žádá, aby dosavadní sankce proti Rusku zostřilo, a „pokud Ruská federace nezastaví ozbrojenou agresi“, také poskytlo urychlenou finanční a vojenskou pomoc Ukrajině.

V textu podobného typu byl přirozeně vysloven i požadavek navrácení Krymu.

Jak se zdá, oficiální Kyjev zesiluje svou diplomatickou iniciativu na všech frontách: ukrajinský prezident Petro Porošenko krátce před dnešním jednáním parlamentu v Kyjevě telefonoval s generálním tajemníkem OSN Pan Ki Munem, a kromě všeho ostatního s ním probíral i možnost, ba nutnost zřízení mezinárodní mírotvorné mise v oblasti konfliktu, bez níž se ozbrojené srážky zřejmě nepodaří zastavit.

A proč tolik úsilí právě v této chvíli? Zřejmě proto, co říká Karel Schwarzenberg:

„Putin není blázen a není blbý. Nejde do tak velkého konfliktu, který tak negativně ovlivní ruský hospodářský vývoj a izoluje Rusko, kvůli zastaralému průmyslu v Doněcku či kvůli několika ukrajinským vesnicím. Putinovi jde o celou Ukrajinu. Jde o to, aby si podmanil si celou tu zemi.“

Tolik zkušený český diplomat. Je zkrátka nejvyšší čas něco podstatného udělat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.