Libor Dvořák: Putin chce v Maďarsku vrazit klín mezi země EU

18.02.2015 19:26

Budapešť není Brisbane, a právě proto se tam Vladimir Putin mohl a podle některých zahraničněpolitických analytiků dokonce chtěl rozjet.

Libor Dvořák: Putin chce v Maďarsku vrazit klín mezi země EU
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Na příslovečném evropském Západě ruský prezident opravdu už tři čtvrtě roku nebyl – původně kvůli západnímu rozhořčenému nepřijetí jeho „ukrajinské“ politiky, která vedla nejdřív k anexi Krymu a poté k rozpoutání bratrovražedné války, již jak vidno, zatím nedokázal zastavit ani minský diplomatický maraton z minulého týdne.

Ne že by si Putin s maďarským premiérem Orbánem neměli co říct – ve hře jsou jak dodávky ruského zemního plynu, protože smlouva o ruských dodávkách této strategické energetické suroviny letos končí, či o dostavbě jaderné elektrárny v maďarském Paksi, kterou má Rusko nejen technologicky zajistit, ale také plně úvěrovat.

Každý z obou dnešních protagonistů ale má pro toto setkání takříkajíc osobní důvod: Viktor Orbán, který se původně profiloval jako liberální pravicový politik, má dnes stále blíž k autokratickému způsobu vládnutí v putinském stylu, a navíc mu v tomto ohledu část maďarské veřejnosti vyloženě fandí.

Jsou to lidé, kteří Orbánovu taktiku chápou jako výraz maďarské samostatnosti a přinejmenším výběrové nepodřízenosti Bruselu.

Taktika Vladimira Putina je možná ještě o něco průhlednější: Návštěva unijní země (byť zcela specifické) má demonstrovat, že ruský prezident má i minimálně v jedné evropské metropoli dveře otevřené, a že tedy evropský postoj k ruskému angažmá v ukrajinské krizi není tak jednomyslný, jak se Brusel snaží demonstrovat.

Pokud by se ruskému prezidentovi skutečně podařilo do evropské (a připusťme, že nepříliš jednoznačné) svornosti vrazit v Budapešti klín, mohl by to ve stále sílící izolaci svého režimu považovat za docela významný úspěch.

Mimochodem – už v předvečer této státní návštěvy proběhla v Budapešti velká demonstrace těch Maďarů, kteří proruské nálady svého premiéra rozhodně nesdílejí – zřejmě proto, že si uvědomují, co by případná nová ruská dominance v našem středoevropském prostoru znamenala.

Hesla jako Evropa ano, Putin ne, Putin je Rasputin či Rusové, jděte domů, mluví za všechno.

Problémem současné střední Evropy ovšem spočívá v tom, že kupříkladu i u nás se najdou lidé, kteří si myslí, že ruská dominance v tomto prostoru je lepší než sice často klopotná, ale přece jen evropská integrace.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…