Libor Dvořák: Putin před novináři

19.12.2014 15:40

Kápni božskou, říkali si zřejmě novináři na dnešní velké tiskovce ruského prezidenta, ale řekl bych, že se nedočkali. Putin se zachoval jako profesionální propagandista ze sovětských dob – jenom zřejmě trošku zapomněl, že časy se změnily. Co jsme tedy uslyšeli?

Libor Dvořák: Putin před novináři
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ruská ekonomika i přes současné problémy vyroste, údajně o 0,7 %. Putin připustil, že jeho režim poněkud zanedbal diverzifikaci ekonomiky, ale vzápětí to omluvil tím, že peníze je přece třeba vkládat do nejziskovějších odvětví – a to je samozřejmě těžba a prodej energetických surovin.

V první hodině tiskovky s velmi krátkým Putinovým úvodem byli pečlivě vyvoláváni jen režimní novináři – s výjimkou ukrajinského kolegy z televize Ukrop, který se mimo jiné zeptal na věc zcela základní: jaké je ruské angažmá na východní Ukrajině. 

Zmíněná pečlivá režie ovšem tento dotaz bezesporu zařadila proto, aby Putin mohl odpovědět, co odpověděl. Rusko se podle něj v konfliktu nijak neangažuje a případní ruští vojáci, kteří tam bojují, jsou výhradně dobrovolníci.

Ještě směšnější byla reakce na otázku, týkající se Krymu a západní nevole v této souvislosti. Putin odpověděl, že Krym pro Západ ve skutečnosti není žádný problém a že jde jednoduše o to, aby Rusko bylo zničeno. Vladimir Vladimirovič sáhl do své oblíbené bajkářské škatulky a popsal dle něj nešťastné Rusko jako klasického ruského medvěda, jehož zlí Evropané a Američané chtějí uvázat na řetěz, vytrhat mu zuby, pak ho zabít, vydělat jeho kůži a tu si snad pověsit na zeď.

Je zcela evidentní, že takováto Putinova prohlášení směrem v Evropě ani v Americe nemůže nikdo brát vážně a že jeho čtvrteční tiskovka, ostatně jako spousta jiných jeho výroků, míří především domů – k dědečkům a babičkám se základním vzděláním, kteří nesedí na internetu a jejichž jediným informačním zdrojem jsou putinské státní televize.

Pokud si Putin myslí, že takovéto sentence osloví i někoho jiného než jen zmíněné dědečky a babičky, tak se jednoduše mýlí. Nadějí pro zbytek světa by mohlo být, že si to snad uvědomí i jeho nejbližší okolí a zachová se podle toho. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …