Libor Dvořák: Situace na Ukrajině se snad konečně pohnula pozitivním směrem

28.01.2014 22:03

„Rušíme, co jsme před dvěma týdny schválili,“ jako by dnes Ukrajincům řekli jejich nejvyšší zákonodárci. Ze 412 přítomných poslanců jich 361 hlasovalo pro zrušení sporných zákonů, jež drakonicky zpřísňovaly postih za účast na protivládních demonstracích, pouze 2 byli proti a zbytek se hlasování zdržel. Popravdě řečeno mi to připomnělo závěr roku 1989, kdy českoslovenští komunističtí poslanci zvolili prezidentem země Václava Havla. To by ostatně byla slibná paralela.

Libor Dvořák: Situace na Ukrajině se snad konečně pohnula pozitivním směrem
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

V odpoledních hodinách pak Nejvyšší rada jednala o dalším požadavku opozice, což je zákon o amnestii. Také tady se dá očekávat pozitivní výsledek, protože Janukovyčův režim je v tuto chvíli nejen v defenzívě, ale také ve zmatku. Ve zmatku z toho, že jak se zdá, opravdu všelidové bouře se ze západních částí země přestěhovaly i na průmyslový východ, který Janukovyč až doposud považoval za svou voličskou baštu. Dál je tu samozřejmě řada lidí, kteří za ním stojí, ale to, že i v těchto částech země si mnozí uvědomili, že v čele Ukrajiny stojí „byrokraticko-kriminální struktury“, jak říká bývalý ministr vnitra a blízký spolupracovník Julie Tymošenkové Jurij Lucenko, a dnes již chápou, že v ukrajinské politice se něco musí zcela zásadně změnit. O vzdor se znovu pokusila neslavná hrdinka těchto dnů, ministryně spravedlnosti Olena Lukašová, která prohlásila, že případná amnestie začne platit, jedině když demonstranti přestanou blokovat státní budovy a komunikace. To se ale zřejmě stane hned poté, co opozice dosáhne splnění všech svých požadavků.

Krok správným směrem dnes učinil i neoblíbený premiér Mykola Azarov, který v nastalé situaci dal svou funkci k dispozici. Janukovyčovi už tedy zbývá poslední krok, požadovaný jeho protivníky: vypsat předčasné parlamentní i prezidentské volby a svého úřadu se vzdát.

Opozice by v nadějně se vyvíjející ofenzívě rozhodně měla pokračovat a na obojích předčasných volbách důsledně trvat. Jedině ty totiž mohou dokázat, že Ukrajinci si kardinální změny přejí a že Janukovyč má z politické scény své země odejít. Výsledek těchto voleb bude bezesporu velmi zajímavý (samozřejmě za předpokladu, že se je někdo nepokusí zfalšovat) a mohl by mimo jiné ukázat i to, zda jeden z největších států Evropy vydrží pohromadě.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…