Libor Dvořák: Žirinovskij znovu hrozí zničením Polska

18.08.2014 7:34

„Ať se pořádně naučí rusky, pokud mě chtějí překládat do polštiny,“ vzkázal Žirinovskij do Varšavy, když se ho ruští novináři ptali, jak své nedávné výroky myslel.

Libor Dvořák: Žirinovskij znovu hrozí zničením Polska
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Smysl těchto mých slov spočíval v tom, že v případě velké války některé malé země zcela ztrácejí perspektivu, že by snad na příští politické mapě světa mohly zůstat. Kdyby taková velká válka nastala, první úder by samozřejmě mířil do zemí, kde je největší počet vojenských základen NATO a nejvíc severoatlantických letounů. To jsou dnes Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko a zčásti taky Rumunsko,“ vypočítává Žirinovskij. 

Své týden staré výroky se ovšem snažil relativizovat tím, že dodal. „Mluvím jen o tom, že tyto země se nebezpečí vystavují samy. Žádná velká válka zatím není, a to je dobře, napětí ale přece neustále roste. Polští dobrovolníci bojují na východní Ukrajině proti tamním vlastencům. Což vypovídá o tom, že se Polsko prostřednictvím soukromých osob dopouští agrese proti ruskému státu.“ Inu, vskutku železná logika. 

Za zmínku jistě stojí, že Žirinovského chování rozhořčilo nejen Poláky a Pobalťany, ale i některé Rusy. Představitelé etického výboru Státní dumy proto přislíbili, že se výroky místopředsedy ruské dolní sněmovny budou zabývat. Podobné iniciativy zmíněného výboru však v minulosti nikam nevedly a Žirinovskému se nikdy nic nestalo. 

Spíš než samotné Žirinovského agresivní povykování, na něž je svět koneckonců zvyklý, však překvapuje fakt, proč osoba tak odiózní zůstává tak dlouho (alespoň opticky) na výsluní ruské politické scény.  

Pro prezidenta Putina, který v zemi rozhoduje o všem, by jistě nebyl problém se Vladimira Volfoviče zbavit. Zřejmě se mu ale stále hodí do jeho autoritářského politického krámu. 

A tak nejlépe vše asi glosoval šéf litevské diplomacie Linkevičius, který pro jednu domácí rozhlasovou stanici prohlásil, že podobné výroky je nejlepší ignorovat, protože „potkáte i politiky, kteří nepatří do parlamentu, ale dejme tomu do zoologické zahrady“.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …