Lída Rakušanová: Registr vozidel – námět na thriller

24.07.2012 16:34

Jako námět na thriller může to, co se od začátku července děje kolem nového registru vozidel, posloužit docela dobře: mezinárodní gang zlodějů aut propašuje svého člověka do nenápadné počítačové firmy, která právě vyrábí nový centrální registr vozidel pro ministerstvo dopravy v jedné malé středoevropské zemi. Následně vpraví emisař gangu do aplikace chybné povely, které způsobí na registračních místech v celé zemi totální zmatek.

Lída Rakušanová: Registr vozidel – námět na thriller
Foto: red
Popisek: Veterán Citroën DS

Mimo jiné se nedaří ani propojování registru s evropskou databází kradených aut – takže přihlašovaná vozidla nelze lustrovat. Ministr dopravy sice vede v televizi silácké řeči, dává dotyčné firmě ultimáta a hrozí návratem k původnímu registru, ale členové gangu dobře vědí, že to kvůli smlouvě, výhodné – jak je v oné korupcí prolezlé zemi už tradicí – pro firmu, a nikoli pro stát, ve skutečnosti ani udělat nemůže.  

Takže stačí si v klidu počkat, až se úřady pod náporem rozhořčených občanů a prodejců aut zhroutí, a aby předešly stoupajícímu počtu žádostí o náhrady škod, přimhouří obě oči i nad otázkou, zda na tak rozhašeném systému mohou lustrace vozidel vůbec někdy probíhat korektně. Pak už by gangu nic nebránilo propírat přes onu malou středoevropskou zemi výnosy z kriminální činnosti na věky věkův.  

Na plátně by ovšem takový film musel mít cosi jako happyend: dobro by muselo zvítězit alespoň v náznaku a zločinci, pokud by neputovali za mříže, by aspoň museli o svůj lup přijít.  

Oproti fikci je ovšem zdejší realita podstatně prozaičtější. Jak se letos ukázalo už na začátku roku, při zavádění nového systému na vyplácení sociálních dávek, který rovněž pořádně nefungoval týdny, ne-li měsíce, nakonec nikdo za nic nemůže. Vyvodit z aféry alespoň politickou odpovědnost odmítl tehdy i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, podobně jako na to teď evidentně nepomýšlí ani ministr dopravy Pavel Dobeš.  

Oba případy jsou shodné v tom, že zakázky na nové systémy dostali jejich dodavatelé od příslušných ministerstev bez výběrového řízení, v rámci už existujících smluv. Zakázku na systém pro vyplácení sociálních dávek dostala loni firma Fujitsu od ministerstva práce a sociálních věcí v souvislosti s dohodou o spolupráci z roku 2008. Podobně obdržela kontrakt na centrální registr vozidel od ministerstva dopravy i společnost ATS-Telcom Praha, a sice na základě smlouvy o poskytování a rozvoji IT služeb z roku 2010. Tu sice – podle tiskové zprávy ministerstva dopravy – dotyčná firma vyhrála „v řádném výběrovém řízení na dodavatele služeb informačních technologií“, ovšem z podmínek vyplývá, že jde o kontrakt snů: měsíc co měsíc dostává firma ATS-Telcom Praha přes 13 milionů korun, ať už ministerstvo jejích služeb využívá, či ne.  

Za tři roky platnosti smlouvy si tak firma přijde na téměř půl miliardy, a to i kdyby pro ministerstvo neudělala vůbec nic. Jak vyplývá ze stanoviska ministra Dobeše, byl to evidentně tento důvod, který ho vedl na začátku letošního roku k rozhodnutí zadat vývoj a zřízení aplikace právě této firmě. Výsledek její práce teď ovšem sledujeme den co den v přímém televizním přenosu z registračních míst, kde se shromažďují zoufalí majitelé aut, kteří s nimi nemohou ani vyjet z garáže.  

Zbývá dodat, že pod onou smlouvou z roku 2010 je podepsán tehdejší náměstek ministra dopravy Roman Boček. Jak zjistil server Česká pozice z Věstníku veřejných zakázek, bylo to za ministra Slamečky a zadavatel, tedy jeho ministerstvo, tenkrát obdržel v onom „řádném výběrovém řízení na dodavatele služeb informačních technologií“ za 13 milionů měsíčně jednu jedinou nabídku. A to od firmy ATS Telcom Praha.  

Romana Bočka si záhy poté odvedl čerstvý ministr Ivan Fuchsa na ministerstvo zemědělství coby svého prvního náměstka. Boček tam nejen přežil Fuchsův pád, ale za ministra Bendla byl delegován do dozorčí rady Budvaru a od letošního března stojí v čele Státního zemědělského intervenčního fondu. Tedy instituce, přes kterou protéká ročně kolem 40 miliard korun z EU a ze státního rozpočtu na zemědělské dotace.  

Na jaký thriller se můžeme těšit příště?

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.