Lída Rakušanová: Rozhodování o dostavbě Temelína vrcholí

22.07.2013 22:40

Rusnokova vláda nebude rozhodovat o tendru na dostavbu Temelína, sdělila po svém nedělním dostaveníčku se Zemanem spokojená šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

Lída Rakušanová: Rozhodování o dostavbě Temelína vrcholí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Jen o pár hodin později se ukázalo, že o tendru jako takovém Rusnokova vláda vskutku rozhodovat nemusí. Stačí totiž, když schválí aktualizovanou Státní energetickou koncepci, která už prošla připomínkovým řízením. A především, když „vyřeší“ případnou fixaci cen energie z nových jaderných bloků. Na těchto dvou podmínkách totiž evidentně záleží, zda se elektrárenská společnost ČEZ pro dostavbu Temelína rozhodne či ne. Tak to alespoň vyplynulo z rozhovoru týdeníku Euro s ředitelem divize strategie ČEZu Pavlem Cyranim. Podle jeho slov odložila jeho firma z těchto důvodů každopádně své konečné rozhodnutí z letošního podzimu na příští rok.

Rusnokův tým tedy bude mít dost času na to, aby ČEZu k dostavbě Temelína umetl cestičku, protože vládnout bude nejspíš příštích pár měsíců i v případě, že nedostane v parlamentu důvěru. Aktualizovaná energetická koncepce má „posílení role jádra“ na prvním místě. A to nejen výstavbou dvou nových bloků v Temelíně, ale i výstavbou nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany a prodloužením provozu jejích současných čtyř bloků. 

Především jsou ale v běhu i jednání o tom, aby kvůli plánovanému rozšíření těchto zdrojů jaderné energetiky poskytl stát ČEZu garanci na takovou budoucí cenu elektřiny, která mu zaručí, aby se mu obří investice vrátila. Při současných cenových relacích by se mu totiž rozšiřování Temelína jinak jednoduše nevyplatilo. Lichý je ovšem zrovna tak i argument, že to děláme pro vlastní soběstačnost v budoucnosti, kdy prý spotřeba elektřiny poroste. Soběstačná ČR už je, protože ČEZ odsud elektřinu vyváží v objemech, které rok od roku rostou. Zatímco zdejší spotřeba elektřiny se za uplynulých sedm let zvýšila o pouhých tři čtvrtě procenta.

Na ministerstvu průmyslu a obchodu už nicméně pro případnou cenovou garanci elektřiny z jádra vymysleli i krycí jméno: jednalo by se prý o „ochranu proti krátkodobým cenovým výkyvům“, kdy by sice zákazníci v případě nižších tržních cen elektřiny na Temelín dopláceli, ale zase by se ČEZ, pokud by se mu povedlo prodat na trhu elektřinu dráž, s nimi o případný zisk podělil. Která alternativa je pravděpodobnější, není těžké si představit, protože cena elektřiny by na volném trhu šla dolů už proto, že by se na něj z rozšířeného Temelína valily další megawatty.

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala fandí každopádně jaderné energetice obdobně jako jeho předchůdce Martin Kuba. Fandí jí i většina obyvatel ČR. Případnou fixaci cen elektřiny, kterou ČEZ podmiňuje dostavbu Temelína, by nicméně museli platit všichni. Odhadem by to zdejší spotřebitele mohlo přijít až na 15 miliard ročně. Klíčovou otázkou tedy není, kdo bude Temelín stavět. Podstatné ve skutečnosti je, kdo ho potřebuje a proč. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…