Lída Rakušanová: Spravedlnost není slepá, je šilhavá

05.06.2012 17:03

Zatímco veřejnost uhranutě zírá na poslance Davida Ratha, který byl v poutech ve sněmovny poté, co ho policie chytila na místě činu se sedmi miliony v krabici od vína, o kauze Romana Janouška je ticho po pěšině.

Lída Rakušanová: Spravedlnost není slepá, je šilhavá
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Přitom má policie právě v těchto dnech, na začátku června, tohoto vlivného kmotra ODS, který za bílého dne v opilosti naboural cizí auto, přejel jeho řidičku, ujel z místa činu a následně utíkal před policisty, předvolat ještě jednou k výslechu a hlavně provést rekonstrukci toho, co se stalo. Na Praze 4, na místě a v čase, kdy k tomu došlo, aby si soudní znalci mohli udělat představu i o světelných podmínkách, které přitom panovaly.

Od autonehody, jejíž průběh opravňuje důvodné podezření hned z několika trestných činů, uplynula mezitím řada týdnů. A čím kusejší jsou policejní informace, tím víc kvete lidová tvořivost. Corrupt Tour, recesistická cestovní kancelář, provádějící publikum po stopách korupčních kauz, vozí teď turisty nejen k Janouškově honosné vile, ale i k pankráckému parku, přes který hodlal Janoušek policistům zmizet. Herci z Divadla Sklep tam zase hodlají pořádat „Memoriál Romana Janouška“ se závodníky v číšnických úborech, tedy ve dresu, ve kterém Janoušek začínal svou kariéru.

A v neposlední řadě si lidé mohli u jedné ze sázkových kanceláří vsadit i na to, jak soud s Janouškem nakonec dopadne. Na Janouškovu nevinnu v kurzu 3,6 ku 1, na vinu při kurzu 1,2, na podmíněný trest v kurzu 1,6 a na to, že Janoušek půjde za mříže v kurzu 2,1. Zájem prý předčil všechna očekávání a limit, který si bookmakeři stanovili, byl naplněn v rekordním čase.

Janoušek, ač na místě činu výřečný až až, mezitím svůj familiérní přístup k policistům zrevidoval v pravý opak a při dvou výsleších, které zatím absolvoval, neřekl ani slovo. Zato vypovídala po svém několikatýdenním pobytu v nemocnici poškozená řidička. A prohlásila údajně to, co skeptická část veřejnosti předpovídala od začátku: opilý řidič ji prý srazil neúmyslně. Tím se otevřela možnost dosti zásadního obratu: pokud by byl Janoušek nakonec obžalován z neúmyslného trestného činu, hrozil by mu nejen podstatně nižší trest, ale jestliže by to schválil státní zástupce, mohl by se s poškozenou řidičkou i mimosoudně vyrovnat. A jeho obhájci už dali najevo, že jejich klient k ní hodlá být mimořádně štědrý.

Takže to nakonec může dopadnout i tak, že poškozená ve vší vážnosti odkývá i Janouškovu prvotní verzi, podle níž mu do auta sama nacouvala. Místo před soudem tak může kauza skončit jen jako přestupek na stole pražského magistrátu. Tedy instituce, kterou Janoušek, jak o tom svědčí nedávno zveřejněné odposlechy, řadu let skrytě řídil. A u sázkové kanceláře tak vyhrají ti, kteří od začátku tvrdili, že na lidi Janouškova formátu bude spravedlnost krátká.

Je na něj ostatně krátká už od samého začátku: s více než dvěma promile alkoholu nejen že Janoušek neskončil v policejní cele, ale nepřišel ani o řidičák a policisté mu dovolili z místa činu telefonovat. Poté, co dění zachytily televizní kamery, musel sice i policejní prezident uznat, že přítomní policisté jednali „nestandardně“, ale nakonec přišli jen o část platu, a to ještě ne všichni. Podle policie se totiž údajně jednalo o nováčky.

Zbývá dodat, že vzhledem k současné aféře bývalého hejtmana Ratha je vývoj Janouškovy kauzy každopádně chmurnou předzvěstí.

Pod vlivem alkoholu řídil i jedenapadesátiletý šofér Škody Octavia, kterého chytila policejní hlídka v Husitské ulici v Šumperku. Muž nadýchal téměř dvě promile alkoholu. Policisté mu nedovolili pokračovat v jízdě a musel vystřízlivět v policejní cele.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …