Lída Rakušanová: Tolerance rasismu je živnou půdou extremismu

06.08.2013 18:04

Stává se z toho víkendová tradice: Neonacisté, pochodující ulicemi českých měst v doprovodu zradikalizovaných místních občanů, Romové, pořádající ve v parku happening proti násilí, a mezi nimi za miliony korun extra nasazení policisté z pořádkových jednotek, nad nimiž krouží policejní vrtulník. K vidění naposled v sobotu ve Vítkově.

Lída Rakušanová: Tolerance rasismu je živnou půdou extremismu
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

A důvod? Vítkovský starosta zdůrazňoval před televizními kamerami, že ve městě se co do soužití s romskou menšinou neděje nic mimořádného. Nic, co by bylo, jak řekl, „nutné řešit v ulicích“. Přesto radnice extremistům, stejně jako v jiných městech České republiky, i ve Vítkově vstřícně vyklidila pole: z ulic nechala odvézt popelnice, vydala zákazy parkování a nabádala lidi, aby si zabezpečili majetek. Že může dojít k násilnostem, tedy úředníci evidentně čekali. Přitom mají jistě i oni k dispozici čtyři roky starý manuál ministerstva vnitra s pokyny, co všechno je třeba při povolování extremistických demonstrací zohlednit.   

Směrodatný je přitom například nejen oznámený účel protestu, ale zrovna tak i to, kdo ho pořádá a jak může shromáždění souviset s místem, kde se má odehrát. Už jen letmý pohled na webovou stránku organizátorů protestu ve Vítkově, skupinu, která si říká „Čeští lvi“, přitom nemůže nechat nikoho soudného na pochybách, co jsou zač. Náhoda není ani to, že si vybrali zrovna Vítkov, kde při rasově motivovaném žhářském útoku málem přišla o život tehdy dvouletá holčička, jejíž statečný boj s popáleninami sledovala celá veřejnost. Sobotní pochod neonacistů pod heslem „naše město, naše ulice“ měl evidentně ukázat, kdo je ve Vítkově pánem. Místní politici proti tomu ani nehlesli. Nezaštítili, natož pak že by iniciovali, projevy občanského nesouhlasu s extremismem a násilím. Promarnili příležitost vyslat zřetelný signál, komu patří město.  

Je to přitom důležitější, než se zdá: Vítkov je totiž všude. Zítra třeba i v Milovicích, kde rodina s paterčaty žije po návratu z porodnice pod stálou policejní ochranou a nainstalovala vzhledem k masivním nenávistným projevům a výhrůžkám do oken svého bytu speciální fólie proti útoku zápalnou lahví. O atmosféře ve společnosti to vypovídá víc než všechny sociologické studie dohromady. Dokud se nezmobilizuje alespoň část oné pověstné „mlčící většiny“ bude na místě předpoklad, že je prosáklá latentním rasismem, který si odmítá i přiznat. A extremisté budou dál větřit šanci.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…