Literárky: Slovo…

24.12.2015 14:32

Svátky vánoční jsou svátky lásky, a také svátky narození, nového začátku. Obvykle to na přání nenapíšeme. Obě polohy míří k budoucnosti a vstupují do našich úvah ve sváteční chvíli, kdy člověk poodstoupí od každodennosti. Dostává se do stavu, že se snaží být nad vším, aby se díval na sebe sama zvnějšku.

Literárky: Slovo…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Nejde jen o prostou úvahu, ale praxe to ukazuje. Je to stav podobný tomu, jako když člověk náhle leží v nemocnici, hodnotí situaci a říká si, že život je o něčem jiném, než každodenně činí. Ostatně kritickou situaci Vánoc a kolem Nového roku jistě potvrdí pracovníci pohotovosti – zejména psychiatrické a psychologické. Bohužel se toto období stává chvílí, kdy mnohé problémy vyplavou napovrch. Doufáme, že tyto řádky čtou převážně lidé, kterých se naznačené netýká, neboť smutek nikomu nepřejeme. Jeden nejmenovaný terapeut k tomu říká: „Vánoce stejně jako jiné svátky jsou ´dráždivým´ obdobím. Existuje stres, neboť se snažíme být lepší, než jindy." Také žijeme v určitém očekávání a to nebylo náhle naplněno.

Jediná rada, která existuje, starat se o problémy včas - ještě před Vánoci. Jestliže vám v tu chvíli nepomůže psychoterapeut nebo kněz, řekněte si, že život nebyl stvořen proto, aby vás zlomil. Byl stvořen, aby vás utvářel. Každý problém, který nastal, je situací a křižovatkou, za níž čeká nová výzva.

Základem toho všeho je slovo – to, které si vzájemně řekneme nebo můžeme říci. I Janovo evangelium říká: Na počátku bylo slovo... Jan neříká nic o jesličkách ani betlému, a přesto toto evangelium je vánočním poselstvím – zprávou o vzniku...

Nám novinářům je dopřáno používat slovo směrem k druhým a přejeme si, aby vám naše slova pomohla.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.