Lubomír Šimek: Zákon nebo život?

03.04.2020 21:56

K napsání tohoto příspěvku v době koronavirové mne inspirovala věta, kterou pronesl svého času Michal Kolesár. Ta věta zní: "Jde-li zákon proti životu, co je důležitější - život nebo zákon?"

Lubomír Šimek: Zákon nebo život?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU před budovou Strakovy akademie

Jde o skutečné dilema. Mohu zvolit zákon, tuto nyní tolik uctívanou modlu a najdu pro tuto volbu vážné důvody - např. právní stát, zachování demokratických principů. O tyto důvody opřu kritiku vlády za rozhodování v dnešní krizové situaci a budu pokračovat lavinou žalob za nedodržování zákona. Nebo mohu zvolit život, i když se časem ukáže, že mé rozhodnutí nebylo zcela bez chyb. Ten, kdo rozhoduje o opatřeních proti koronaviru, však rozhoduje podle nepřesných podkladů a podle odhadů, a hlavně rozhoduje nyní. Ten, kdo bude posuzovat kvalifikovaně míru chyb, bude tak činit až v době, kdy bude znám výsledek. Může (a osobně jsem přesvědčen, že bude) působit retroaktivní zkreslení - po bitvě je přece každý generál.

Za sebe budu vždy volit život. Je namístě uvést důvody.

První důvod je v tom, že náš právní řád je nečitelný, nesrozumitelný, nabobtnalý a leckdy vzájemně rozporný. K tomu pár citátů.
    • Čím horší je stát, tím více má zákonů. (Publius Cornelius Tacitus)
    • Nejvyšším zákonem nechť je blaho lidu. (Marcus Tullius Cicero)
    • Zbytečné zákony oslabují zákony nutné. (Charles Louis Montesquieu)
    • Kdybychom měli studovat všechny zákony, neměli bychom skoro žádný čas je překračovat. (Johann Wolfgang von Goethe)
    • Cožpak oni nechápou, že lidi nelze vylepšovat zákony? (Oscar Wilde)
    • Ukvapuješ se, děláš-li z každého pravidla hned zákon. (Otto František Babler)

Druhý důvod je v tom, že tvůrci zákonů (zákonodárci) a zhusta právníci (omluva poctivým a těch je určitě většina) se netěší zrovna velké oblibě. Opět pár citátů.
    • Archimedes měl štěstí, že jeho zákon nemusel projít žádným parlamentem. (Jan Sobotka)
    • Právník je člověk vyškolený k obcházení zákona. (Ambrose Bierce)

Třetí důvod je v tom, že je nám ze strany některých politiků a médií předkládána jediná - jejich - pravda a kdo má jiný názor je pronásledován a vyobcován. K tomu jsem ve svých archivech dohledal následující.
    • Svoboda tisku! Máme tolik zákonů na ochranu svobody tisku, a ani jediný trochu spolehlivý zákon na ochranu lidí před tiskem. (Mark Twain)
    • Každý inteligentní hlupák dokáže problémy zveličit a zkomplikovat. Jedině dotek génia a hodně odvahy umožní zamířit opačným směrem. (Přisuzováno Albertu Einsteinovi)

Závěr věnuji vzpomínce na spisovatele, scenáristu a dramatika Karla Michala. Pamětníkům připomenu dva filmy. Bílou paní z r. 1965, režie Zdeněk Podskalský, hlavní role Irena Kačírková. A film Čest a sláva z r. 1968, režie Hynek Bočan, hlavní role Rudolf Hrušínský. Pan Michal emigroval v r. 1968 do Švýcarska, kde v r. 1984 zemřel. Vzpomněl jsem si na jeho slova nejen kvůli době koronavirové, ale také kvůli nedávnému výroku Evropského soudního dvora o porušení povinností přijímat migranty ze strany České republiky, Polska a Maďarska. Před lety napsal toto: "Kdo si osobí právo vám nařídit nebo zakázat mínění a skutky, jež z toho mínění plynou, musí mít nad vámi převahu rozumu, jakou má například dospělý nad dítětem. Nestačí, že se jenom cítí povolán a tvrdí, že jedná pro vaše lepší. Když se podvolíte, dáte mu současně i právo vás trestat - de iure tedy zase ve vašem zájmu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …