Lubomít Man: Jak být za západní politologickou kapacitu

03.08.2018 20:36

Je to jednoduché. Musíte být minimálně polovičním, raději tříčtvrtečním a nejideálněji přímo stoprocentním fašistou. Tzn. člověkem, který nesnese jiný názor, než ten, který máte vy.

Lubomít Man: Jak být za západní politologickou kapacitu
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

A pokud uslyšíte názor jiný, od toho vašeho odlišný či dokonce protichůdný, rozžhavíte se do běla, a kdyby se reakce lidí ještě i dnes zachycovaly na celuloidový film, ten film by od žáru vašeho vzteku shořel, jak by to plálo ve studiu ČT 19. července, když si redaktor ČT Kubal pozval za besedníky o současné Trumpově politice někdejšího Klausova poradce Jakla a právě už zmíněného Igora Lukeše, jinak to profesora historie na bostonské univerzitě se zaměřením na historii a politiku střední a východní Evropy a současného Ruska.

A teď si představte: Jakl Trumpa za řadu jeho vstřícných kroků vůči Rusku a Severní Koreji chválil, zatímco nenávistnický žár během Jaklovy chvály v těle profesora Igora Lukeše stoupal, až nakonec propukl ve výbuch vzteku nad tím, že musí, nota bene, z tak osvědčené proamerické a protiruské televize, jakou ČT, nesporně je, poslouchat takovouto prý strašnou snůšku prý lží. A diváci to v tenhle moment viděli zcela jasně: Kdyby tenhle Igor Lukeš rozhodoval o tom, koho zpravodajská redakce ČT pozve v budoucnu do svého studia, nikdy – a to minimálně v tomto století – to už nebude Ladislav Jakl. Do pekla s ním a smažte ho tam nad ohněm pekelným i s tím jeho koňským ohonem za hlavou společně s Trumpem.

Na jednu stranu se vzteklému výbuchu pana profesora divit nemůžete. Žije v zemi, kde jsou dál než jsme my a to snad ve všem. Ale hlavně v tom, že sdělovací prostředky nehudou jedno tak a druhé jinak, ale hudou i zpívají všichni společně o tom, jak skvělá a výjimečná i nepostradatelná je Amerika, a jak zlé, záštiplné a výbojné je Rusko, a jak ohavným zrádcem Ameriky je Trump, když se chce s příšerou tak nestvůrnou kamarádit. Nu a když pak pan profesor, zvyklý poslouchat jen tuhle muziku a nic jiného uslyší pak cosi odlišného, nedivte se, že vyjde z konceptu, když zpoza Atlantiku a ze země tak nanicovaté, jako je jeho bývalá vlast, zaslechne hlas, který opěvovanou americkou výjimečnost a nepostradatelnost klidně a nevzrušeně popře.

To je drzost, snad si mě Česká televize nepozvala proto, abych tohle musel poslouchat, láteří na obrazovce člověk, který buď nikdy neslyšel nic o Masarykově výroku, že demokracie je diskuze, či ať zazní všechny hlasy, nebo i slyšel a nic mu to neříká, protože on má směrování jiné. Byl kdysi členem vědecké rady ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), ze které odstoupil pro nesouhlas s odvoláním ředitele ústavu Daniela Hermana, což už samo o sobě o tomto jeho směrování vypovídá víc než výmluvně. Rozhodl jsem se být Američanem, prohlašuje podle Wikipedie tento muž a dodává, že miluje Ameriku na 115 procent a zcela určitě má na mysli dnešní Ameriku vojensko-bezpečnostního komplexu, která vraždí a dští oheň na všechny, kteří ji na slovo neposlouchají, a nikoliv tedy Ameriku tzv. „odrbanců“, kteří pod taktovkou Trumpa by s jinými stát raději spolupracovali, než válčili. Proto je též zakladatel Wikileaks Julian Assange podle Lukešova názoru obyčejný zrádce, a Čechy za jejich odmítavý postoj k migrantům ze Středního východu a severní Afriky je třeba zkritizovat, jak Lukeš prohlásil už v r. 2015. Varoval též svět před oslabením NATO a před možností, že se k moci v naší zemi dostanou“putinovci“.

Včera prohlásil americký prezident Trump, že dozrál čas k tomu, aby USA skoncovaly se svoji vymyšlenou, ostudnou a výhradně jen pro očernění Ruska vyrobenou aférou Russiagate – a koho si myslíte, že si ČT vybrala za znalce, který měl Trumpův názor vyvrátit a očernit?

Ano, zas se nenašel nikdo lepší, než pan profesor historie na bostonské univerzitě se zaměřením na historii a politiku východní a střední Evropy a současného Ruska. Vždyť, propánaboha, vždyť už jen ten titul mluví sám za sebe, ne?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …