Luboš Olejár: Politici porušují Lublaňskou chartu

30.07.2012 15:48

Prohlášení Svazu pacientů ČR k časové dostupnosti lékaře a zdr. zařízení v České republice.

Luboš Olejár: Politici porušují Lublaňskou chartu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Olejár

V normální demokratické společnosti (příkladem může být stará dobrá západní Evropa) se zásadní pravidla ve společnosti přijímají po diskusi a akceptaci předložených řádných argumentů i od zástupců občanů a občanských sdružení.

Dokonce v roce 1996 v Lublani podepsala Česká republika (Mudr. Kalina – ODS) Chartu ´96 s dalšími 48 státy Evropy o tom, že i hlas pacientů bude při reformě zdravotnictví považován za stejně důležitý, jako hlas odborníků nebo lékařů (Kapitola 6.).

Co ještě bychom měli udělat, aby na Ministerstvu zdravotnictví pánové Heger, Nosek a Plíšek respektovali slušná evropská pravidla pro tvorbu zákonů a vyhlášek, či nařízení vlády.

Pozastavujeme se nad jejich postupem, když dojezdy k lékařům se rozhodli dát do nařízení vlády a ještě v časech, které jsou vycucané z prstu, a navíc aniž by zákon takovou možnost připouštěl. Abychom na to upozornili, a abychom se pokusili změnit nezákonný postup, tak ze sebe musíme udělat málem „kašpárky“, okupovat budovu ministerstva zdravotnictví, dělat happeningy a snad nebudeme muset svážet nemocné z nemocnic na Ministerstvo zdravotnictví.

I když nyní udělal ministr Heger malý ústupek v otázce snížení času na dojezd k praktickému lékaři ze 40 na 35 minut, nemůže to nic změnit na tom, že pacientům a lékařům nebyla předložená analýza, jak se dospělo k návrhům předloženým do Nařízení vlády, byť nám byla slíbená ještě v červnu. Již počtvrté přeházeli obory v „dojezdu k lékařům“, ale s námi to nově opět neprojednali a proto JDEME k veřejnému ochránci práv dne 15. srpna se stížnosti na nedemokratické chování politiků na MZ a na porušování mezinárodního dokumentu, jakým je Lublaňská charta 1996.

Republiková rada Svazu pacientů ČR

za Luboš Olejár, v.r.,  prezident

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …